Izrael ukinuo šatorsko naselje

Israelske snage sigurnosti protjerale su palestinske i aktiviste drugih država iz protestnog šatorskog naselja koje su podigli u Zapadnoj obali na mjestu predviđenom za jevrejsko naselje.

U intervjuu za izraelski vojni radio nekoliko sati nakon što su aktivisti protjerani, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će jevrejsko naselje biti izgrađeno.

Nekoliko aktivista je privedeno u nedjelju ujutro. Među njima je i Mustafa Bargouthi, generalni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, javila je iz Jerusalema reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

Demant policije

Ona je kazala da su privedeni aktivisti odvezeni do kontrolne tače Qalandiya, a zatim pušteni.

“Također saznajemo iz medicinskih izvora da je četvero ljudi primljeno u bolnicu, ali njihove povrede nisu ozbiljne”, dodala je Ferguson.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld kazao je da niko nije uhapšen.

“Rečeno im je da su narušili tuđi posjed i pažljivo su odvedeni sa tog mjesta, jedan po jedan. Niko nije povrijeđen.”

U subotu navečer, Netanyahu je zatvorio puteve koji vode do strateškog mjesta na Zapadnoj obali kako bi evakuirao Palestince koji su tamo podigli šatore, prenosi Tanjug.

Palestinski aktivisti su u petak podigli dvadesetak šatora u području poznatom pod imenom E1 u pokušaju da zaustave izgradnju na okupiranoj teritoriji, a posebno na tom mjestu, jer bi se, kako tvrde, time onemogućilo da buduća palestinska država bude povezana.

Oni su naveli da namjeravaju tamo osnovati jedno selo koje zovu Bab al-Shams, prenio je AP.

U Netanyahuovom kabinetu je saopćeno da je država podnijela peticiju Vrhovnom sudu kako bi se poništila ranija odluka kojom se evakuacija Palestinaca blokira.

Zatvorena vojna zona

U međuvremenu je on to mjesto proglasio zatvorenom vojnom zonom i zatvorio sve prilaze.

Izrael je, inače, planove o izgradnji u području E1 odložio, ali ih je ponovo oživio nakon de facto priznanja palestinske državnosti u Ujedinjenim narodima 29. novembra na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u Istočnom Jerusalemu.

Sjedinjene Američke Države su taj potez nazvale kontraproduktivnim, a evropske vlade su pozvale izraelske ambasadore da protestiraju.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva odbrane kazao je da podizanje šatora “zvuči kao provokacija”.

Izvori: Al Jazeera i agencije