Oglasi

Izrael uhapsio više od 2.700 Palestinaca u 2019.

Među 2.759 Palestinaca uhapšenih ove godine je 446 maloljetnika i 76 žena.
Gotovo 500 Palestinaca se drže u administrativnom pritvoru bez podizanja optužbe ili suđenjaEPA

Izraelske snage uhapsile su 2.759 Palestinaca tokom prvih šest mjeseci ove godine, među kojima je 446 maloljetnika i 76 žena, javile su u ponedjeljak palestinske grupe za prava zatvorenika.

Komisija za zatvorska pitanja, Društvo zatvorenika i Addameer navode u zajedničkom saopćenju da broj palestinskih političkih zatvorenika u izraelskim zatvorima do 30. juna iznosi 5.500 ljudi, među kojima 43 žene i 220 maloljetnika, dok broj Palestinaca koji se drže u administrativnom pritvoru bez podizanja optužbe ili suđenja iznosi petstotinjak ljudi, prenosi Fena.

Štrajk glađu

U međuvremenu su sedmorica Palestinaca koji se drže u administrativnom pritvoru nastavili sa štrajkom glađu zahtijevajući okončanje svog nelegalnog pritvaranja, saopćilo je Palestinsko društvo zatvorenika.

Najduže protestira Jaafar Izzeddin iz Jenina, koji je u štrajku glađu 30 dana i već je imao četiri štrajka glađu u prošlosti.

U saopćenju se navodi da je izraelska zatvorska služba poduzela kaznenu akciju protiv zatvorenika u štrajku, uskraćujući im posjete članova porodice, sastanke s advokatima, prebacujući ih u druge zatvore, izolirajući ih u neuvjetne ćelije i uznemirujući ih neprekidno, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.