Izrael u vrhu liste po vjerskim ograničenjima

Izrael sebe definira kao jevrejsku državu (EPA)

Izrael je u društvu Saudijske Arabije, Sirije i Irana po ograničenjima na ispoljavanje vjerske slobode, pokazuje najnovije istraživanje.

U izvještaju se, također, navodi da su u porastu ograničenja na ispoljavanje judaizma u Evropi, kao i napadi na Jevreje.

Jevreji su uznemiravani u 87 zemalja 2017. godine.

Izvještaj koji je objavio Istraživački centar Pew bilježi religiozno ograničavanje u svijetu i Izrael se našao među 20 zemalja u svijetu u kojima su ta ograničenja najveća.

Ta zemlja je peta po nivou “društvenog neprijateljstva koje se odnosi na vjerske norme” i šesta po “međuvjerskim napetostima i nasilju” i u tome je lošija od Sirije, prenose izraelski mediji.

Kao primjer se navodi uznemiravanje ljudi koji voze automobile u blizini kvartova gdje žive ultraortodoksni Jevreji za vrijeme dana odmora, šabata, i pominju zvaničnici vlade, “koji se na neki način priklanjaju vjerskim vlastima ili doktrinama u pravnim pitanjima”.

Rast antisemitske aktivnosti

Izrael sebe definira kao jevrejsku državu.

U toj zemlji ortodoksni glavni rabinat kontrolira brak, razvod, sahranjivanje i konverziju u judaizam, što znači da država ne priznaje brakove, razvode, sahrane i preobraćenja koji nisu ortodoksni.

Također ne priznaje mješovite brakove sklopljene u Izraelu.

U većini gradova na dan odmora nema javnog transporta.

U odnosu na ograničenja koja važe za Jevreje u svijetu spominje se miješanje vlade u obrezivanje dječaka u Njemačkoj i Sloveniji.

Također se spominje rast antisemitske i neonacističke aktivnosti, uključujući napade na Jevreje u Evropi i SAD-u.

Izvor: Agencije