Izrael tvrdi da Paragvaj seli ambasadu u Jerusalem

Jeruzalem, Izrael, Jerusalem, Ambasada, Veleposlanstvo
U ponedjeljak su postavljeni putokazi prema budućoj ambasadi SAD-a u Jerusalemu (EPA)

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da će Paragvaj do kraja svibnja preseliti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem.

Paragvaj time postaje treća zemlja koja se odlučila za preseljenje, nakon Sjedinjenih Američkih Država i Guatemale.

“Predsjednik Paragvaja Horacio Cartes planira stići u Izrael do kraja mjeseca kako bi otvorio veleposlanstvo u Jeruzalemu“, priopćio je glasnogovornik izraelskog Ministarstva Emmanuel Nahshon, prenosi Hina.

Ranije se za isti čin odlučila i Rumunjska, no predsjednik te države Klaus Iohannis, koji će donijeti konačnu odluku, krajem travnja je rekao da je to pogreška te je pozvao premijerku Vioricu Dancilu da podnese ostavku, piše izraelski Haaretz.

Putokazi prema američkoj ambasadi

Isti medij navodi kako bi američko veleposlanstvo trebalo biti otvoreno idućeg ponedjeljka te da se još uvijek ne zna hoće li tome prisustvovati i američki predsjednik Donald Trump.

U ponedjeljak su postavljeni putokazi prema toj budućoj instituciji na engleskom, arapskom i hebrejskom jeziku, prenosi Reuters.

Trump je premještanje najavio krajem prošle godine, što je izazvalo niz kritika diljem svijeta.

Od 193 zemlje koje čine Opću skupštinu Ujedinjenih naroda, 128 je u prosincu glasovalo za rezoluciju koja osuđuje američku odluku, a samo sedam zemalja, među kojima i Gvatemala i Honduras, stale su uz SAD i Izrael.

Izvor: Agencije