Izrael suzdržan u vezi Trumpovih primjedbi o nelojalnosti američkih Jevreja

Trump: Mislim da bilo koji Jevrej koji glasa za demokrate pokazuje apsolutni nedostatak znanja ili veliku nelojalnost (AP)

Izraelske vlasti u srijedu su odbile komentirati primjedbu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa kako su američki Jevreji koji glasaju za Demokratsku stranku „nelojalni“, prenose agencije.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati Trumpovu primjedbu, dok je ministar energetike Yuval Steinitz rekao kako se „ne smijemo petljati u političke nesuglasice u SAD-u“.

„Održavamo dobre odnose i s demokratima i s republikancima i to ćemo nastaviti činiti“, istakao je on za Reshet Bet Radio, prenose agencije.

„Imamo prijatelje i pristalice u obje stranke, među demokratima, republikancima, Jevrejima i onima koji to nisu. Prihvatamo ih sve.“

Kontraverze oko vjere i zastupnica

Trumpovi komentari posljednji su u nizu kontroverzi oko vjere i politike a izbili su prošle sedmice nakon što je Netanyahu, na zahtjev Trumpa, zabranio ulazak u Izrael dvjema demokratskim zastupnicama u Kongresu SAD-a, Ilhan Omar i Rashidi Tlaib, oštrim kritičarkama izraelske politike prema Palestincima.

„Mislim da bilo koji Jevrej koji glasa za demokrate pokazuje apsolutni nedostatak znanja ili veliku nelojalnost“, rekao je američki lider u utorak.

Jevrejske zajednice u SAD-u šokirane su Trumpovim komentarom, kao i diplomate i analitičari širom političkog spektra.

Izvor: Agencije