Izrael smanjuje izdvajanja za UN zbog navodne diskriminacije

Blizu 300.000 Palestinaca je doslovno preko noći protjerano iz svojih domova (EPA)

Izrael je objavio da će izdvajanje za Ujedinjene narode smanjiti za dva milijuna dolara, kao odgovor na nove kritike Vijeća za ljudska prava zbog izraelske politike prema Palestincima.

Već godinama Izrael je nezadovoljan zbog glasanja i kritičkih izvješća tog Vijeća o izraelskoj politici na palestinskom teritoriju.

Posebni izvjestitelj UN-a prošlog je tjedna u Vijeću optužio Izrael da Palestince “pretvara u roblje” i da je pojačao progon aktivista za ljudska prava.

Izrael je jedina zemlja na svijetu koja je na dnevnom redu svakog zasjedanja Vijeća, tri puta u godini.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Izraela upozorava se na “opsesivnu diskriminaciju UN-a i njegovih agencija prema Izraelu” kako bi se opravdalo smanjenje izdvajanja za dva milijuna dolara.

Izrael je već ranije bio najavio smanjenje izdvajanja za UN za šest milijuna dolara od ukupno 11,7 milijuna.

Razlog tome jest Rezolucija 2334, koju je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo u prosincu i u kojoj se osuđuje izgradnju židovskih naselja na palestinskoj zemlji, potvrdili su izraelski dužnosnici.

Izrael ignorira UN, ali i SAD

Bez obzira na kritike, Izrael ignorira rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj je zatraženo da se obustavi izgradnja naselja.

Izrael je samo u siječnju imao pet objava o izgradnji naselja s ukupno više od 6.000 domova na okupiranom teritoriju Zapadne obale i u Istočnom Jeruzalemu.

Ni na razgovorima visokih predstavnika Izraela i SAD-a o izraelsko-palestinskom sukobu, koji su trajali četiri dana, nije postignut dogovor o jednom od najproblematičnijih pitanja – izraelskom naseljavanju okupiranog palestinskog teritorija.

Tom je prilikom izraelskom izaslanstvu ponovljena zabrinutost Donalda Trumpa “u pogledu aktivnosti u vezi s naseljavanjem”.

Trumpova administracija traži načine da obnovi mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca.

Izvor: Agencije