Izrael šalje vojsku na granicu s Gazom

U izraelskim zračnim napadima na Gazu povrijeđeno je 11 osoba (EPA)

Izrael je počeo slati vojno pojačanje na svoju granicu s pojasom Gaze, što može biti priprema za širu operaciju na palestinskoj teritoriji.

Kretanje tenkova i artiljerijskih snaga uslijedilo je nakon što je 11 Palestinaca ranjeno u izraelskim zračnim napadima na Gazu, u trenutku kada su se Palestinci pripremali za pogreb tinejdžera koji je ubijen u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Racije u Gazi počele su u vrijeme kada su se stanovnici pripremali za sehur, ramazanski obrok prije početka posta.

Zračni napadi

“Jedanaest osoba je ranjeno tokom noći, od kojih je jedna u teškom stanju”, saopćio je glasnogovornik zdravstvene ustanove u Gazi, dodavši da je sedam osoba povrijeđeno u Beit Lahiyau na sjeveru i četvero u gradu Gazi.

Izraelska vojska navodi da su napadi uslijedili nakon ispaljivanja 14 projektila u noći na četvrtak na jug Izraela, od kojih je “devet pogodilo izraelsku teritoriju, a dva je presreo protivraketni sistem”.

Raketa ispaljena iz Pojasa Gaze pogodila je kuću u Sderotu, nakon čega je nestalo struje u tom gradu na jugu Izraela, javlja policija.

Uži sastav Izraelske vlade je ovih dana razmatrao kako da odgovori na ubistvo trojice izraelskih tinejdžera na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, za koje krivi Hamas.

Masovna hapšenja

Otkako su tinejdžeri oteti 12. juna uhapšeno je više od 400 Palestinaca, uglavnom članova Hamasa i zaprijetilo se oštrom akcijom protiv te organizacije.

Povećanje broja vojnika na granici može biti priprema za širu operaciju ili može značiti odbrambenu akciju, navodi Associated Press.

Više od deset raketa pogodilo je rano u četvrtak južni Izrael, od kojih su dvije pale na dvije kuće pričinvši štetu, ali ranjenih nije bilo.

Izrael je odgovorio zračnim udarima.

Izvor: Al Jazeera i agencije