Izrael šalje 16.000 imigranata iz Afrike u zapadne zemlje

Sudbina približno 37.000 Afrikanaca u Izraelu predstavlja moralnu dilemu za tu državu (EPA)

Izrael je saopćio u ponedjeljak da je odustao od deportacije ilegalnih afričkih imigranata u Afriku te da je postigao dogovor s UNHCR-om o slanju više od 16.000 imigranata u zapadne zemlje.

Drugi imigranti, od kojih mnogi traže azil, moći će ostati u Izraelu barem idućih pet godina, navodi se u saopćenju ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Sudbina približno 37.000 Afrikanaca u Izraelu predstavlja moralnu dilemu za tu državu.

Desna Vlada pod pritiskom je nacionalističke biračke baze, koja od nje traži da protjera imigrante, dok drugi pozivaju da se imigrantima pruži utočište.

U februaru je Izrael počeo uručivati obavijesti za 20.000 muških afričkih imigranata, u kojima im daje dva mjeseca da napuste zemlju ili će u protivnom završiti u zatvoru.

Povratak u supsaharsku Afriku

Vlada Izraela ponudila je imigrantima, od kojih su većina iz Sudana i Eritreje, 3.500 dolara i avionsku kartu do, kako je rekla, sigurnog odredišta u drugoj zemlji u supsaharskoj Africi, za koju izraelski mediji pišu da je Ruanda.

Međutim, grupe za ljudska prava tvrde da su mnogi imigranti pobjegli pred zlostavljanjem i ratom te da bi ih protjerivanje, čak i u drugu zemlju u Africi, dodatno ugrozilo.

Grupe su osporile plan o deportaciji na izraelskom Visokom sudu, koji je 15. marta izdao privremenu odluku kojom se zamrzava provođenje tog plana.

“Izrael i UNHCR postigli su razumijevanje bez presedana za odlazak najmanje 16.250 imigranata u zapadne zemlje”, navodi se u saopćenju, u kojem se ne precizira o kojim je zemljama riječ.

Glasnogovornica UNHCR-a potvrdila je da je postignut sporazum, ali nije željela ulaziti u detalje.

Izvor: Agencije