Izrael razvio sistem za kontrolu neprijateljskih dronova

Izraelska vojska u subotu uvečer iz zraka je izvela akciju u Siriji (Arhiva)

Izraelske tehnološke kompanije razvile su sisteme za preuzimanje upravljanja nad neprijateljskim bespilotnim letjelicama iz kojih mogu izvući podatke koje nose ili koje su snimile i time spriječiti napade.

Zahvaljujući tim sistemima, izraelski operatori mogu potpuno preuzeti upravljanje dronom i sigurno ga prizemljiti radi analize.

Direktor proizvodnje kompanije SkyLok Asaf Leibowitz rekao je za izraelski list Haaretz da taj sistem “može otkriti neprijateljske dronove na udaljenosti do 3,5 kilometara i istovremeno upravljati s približno 200 takvih letjelica”.

Vijest o takvom sistemu objavljena je poslije niza izvještaja o napadima u susjednim arapskim zemljama, pripisanim Izraelu.

Akcija izraelske vojske

Izraelska vojska u subotu uvečer iz zraka je izvela akciju u Siriji da bi, kako je rekla, spriječila napad grupe iranskih dronova.

Kompanija SkyLok prije dva mjeseca demonstrirala je novi izum, u čijem je razvoju učestvovala s drugima.

“Određujemo prostor u kojem hoćemo da preuzmemo kontrolu nad dronom i možemo prekinuti njegovu vezu s operatorom i prizemljiti ga, da provjerimo šta nosi i kome pripada”, naveo je Leibowitz.

I druge izraelske kompanije razvijaju istu tehnologiju, piše Haaretz. Tako je firma “Rafael” nedavno predstavila sistem “ReDrone”, koji mogu nositi i vojnici na terenu i preuzimati kontrolu nad potencijalno naoružanim bespilotnim letjelicama i prizemljiti ih, a da ih ne oštete, što je bitno, jer dronovi mogu biti eksplozivni.

Izvor: Agencije