Izrael proširio zonu za ribolov u Gazi na skoro 30 kilometara

Na desetine ribarskih čamaca isplovilo je u ponedeljak u nadi da će nadoknaditi vrijeme izgubljeno tijekom zabrane ribolova (EPA)

Izrael je dozvolio da se zona za ribolov stanovnicima pojasa Gaze proširi na 28,8 kilometara, saopštila je vojska.

Izraelski mediji navode da je to najviše od potpisavanja privremenog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) 1993.

Ribari u Gazi, medjutim, kažu da se to odnosi samo na deo Sredozemnog mora na jugu pojasa.

Zona za ribolov je proširena kako bi se sprečilo pogoršanje humanitarne situcije u Gazi, rekao je koordinator za aktivnosti Vlade Izraela na palestinskim teritorijama.

Predsedavajući udruženja ribara u Gazi Nizar Ajaš objasnio je da je u centralnom delu pojasa ribolovna zona oko 22 kilometra, a na severu samo 11.

Proširenju ribolovne zone prethodilo je otvaranje dva granična prelaza prema Gazi.

Ne smatra se olakšanjem

Jedan izvor blizak palestinskim frakcijama rekao je u nedelju uveče za izraelske medije da se time situacija vratila na onu koja je postojala pre eskalacije nasilja prošle nedelje, ali da niko od stanovnika ne smatra to olakšanjem.

Deseci ribarskih čamaca isplovili su u ponedeljak u nadi da će nadoknaditi izgubljeno vreme.

Ribolov je bio zabranjen, a kopneni prelazi zatvoreni nakon što je pre nedelju dana raketa ispaljena iz Gaze pogodila kuću u centralnom Izraelu, ranivši sedmoro ljudi.

Usledila je izraelska odmazda i novo raketiranje iz Gaze pa je pretilo da se sukob otme kontroli pred izbore u Izraelu.

U subotu su Palestinci masovno protestovali na granici Gaze, obeležavajući prvu godišnjicu jednonedeljnih demonstracija protiv izraelske i egipatske blokade.

Tokom demonstracija ubijeno je izraelskom vatrom četvoro Palestinaca, uključujući trojicu 17-godišnjaka, a prema najnovijim informacijama ranjeno je preko 300 osoba.

Izraelska strana je izrazila zadovoljstvo što je pokret Hamas kontrolisao demonstracije iako je posle toga pet raketa ispaljeno na Izrael.

Narednog dana su ipak otvoreni prelazi Erez i Kerem šalom za ljude i robu, zahvaljujući posredovanju Egipta.

Razumijevanje s Izraelom

Husam Badran, član političkog krila Hamasa, izjavio je da je ta organizacija postigla razumevanje s Izraelom o paketu mera koje se tiču svakodnevnog života.

U pregovorima su učestvovali i UN i Katar koji će igrati značajnu ulogu u primeni. Katarska novčana pomoć mnogo znači svakom domaćinstvu u Gazi, rekao je on.

Uprkos eskalaciji nasilja i nedavnim inače retkim protestima u Gazi zbog loših uslova života i što Hamas nije uspeo da olakša blokadu koja traje više od jedne decenije, AP konstatuje da je kontrola te organizacije nad Gazom jača nego ikad.

To je, kako se navodi, rezultat neuobičajenog preklapanja interesa ove organizacije sa izraelskom vladom.

Ni jedna od njih ne želi da se na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu stvori palestinska država kao rešenje decenijskog sukoba dva naroda.

I Hamas odbija da preda vlasti u Gazi rivalskoj Palestinskoj upravi u kojoj dominira umereniji Fatah, kao uslov za unutrašnje pomirenje.

To je u skladu sa politikom Izraela razdvajanja Zapadne obale i pojasa Gaze između kojih je ionako izraelska teritorija.

Izvor: Agencije