Izrael proglasio palestinski satelitski kanal Al-Aqsa terorističkim

Al-Aqsa TV u svom saopćenju potvrdio je da je riječ o palestinskoj medijskoj organizaciji koja djeluje u skladu sa zakonima (Al-Aqsa TV)

Zvanični Tel Aviv donio je odluku da proglasi palestinsku satelitsku televizijsku stanicu Al-Aqsa terorističkom organizacijom, što je prvi takav slučaj protiv jedne palestinske medijske organizacije. Islamski pokret otpora (Hamas) takvu odluku vidi kao proglašavanje neprijateljstva istini.

Izraelsko Ministarstvo odbrane u objavi na svom Twitter-nalogu saopćilo je da je premijer Benjamin Netanyahu proglasio palestinski satelitski TV kanal Al-Aqsa, koji je povezan s Hamasom, terorističkom organizacijom.

Na službenom nalogu izraelskog premijera Netanyahua na Twitteru pojašnjeno je da je odluka donesena nakon preporuke Generalne službe sigurnosti (Shin Bet ili Shabak) i Nacionalnog zapovjedništva za borbu protiv terorizma pri Ministarstvu odbrane “nakon što je otkriveno da Hamas koristi satelitski televizijski kanal Al-Aqsa za regrutiranje aktivista”.

Izraelske odbrambene snage (IDF) više su puta granatirale sjedište te satelitske TV-stanice, koja emitira svoj program iz Pojasa Gaze.

Poziv na zaštitu novinara

Hamas je osudio Netanyahuovu odluku i smatra je proglašavanjem neprijateljstva istini i medijima koji prenose vijesti o izraelskim zločinima i kršenju prava palestinskog naroda.

Pozvao je sve međunarodne i pravne institucije da se pridržavaju svojih obaveza i zaštite novinare i medijske institucije od “ovog cionističkog nasilja i zločina”, navodi se u saopćenju tog pokreta.

TV-kanal Al-Aqsa osudio je izraelsku odluku i sve što ona za sobom povlači, od direktnih i ozbiljnih prijetnji životima desetaka novinara i tehničkog osoblja i sjedištima televizije.

Al-Aqsa TV u svom saopćenju potvrdio je da je riječ o palestinskoj medijskoj organizaciji koja djeluje u skladu sa zakonima i medijskim pravima zagarantiranim međunarodnim zakonima.

U saopćenju se upozorava na ponavljanje krivičnog djela raketnog napada, što je posljedično dovelo do kršenja međunarodnih normi i zakona, te se apelira na međunarodne organizacije za ljudska prava da preduzmu neophodne zakonske mjere protiv, kako su to opisali, te direktne prijetnje.

Širenje istine

U istom kontekstu Savez palestinskih novinara osudio je izraelsku odluku, navodeći u izjavi da je to odraz političkog bankrota izraelske vlade i pokušaja da se prikrije neuspjeh u pronalaženju opravdanja za napade na tu TV-stanicu i uništavanje njenog sjedišta u Gazi.

Palestinski medijski forum pozvao je međunarodnu zajednicu da zaštiti palestinske medijske institucije i palestinske novinare na okupiranim teritorijama. Udruženje palestinskih novinara vidi tu odluku kao zeleno svjetlo za nastavak napada na palestinske medijske institucije.

Komitet za podršku novinarima upozorio je na izraelski plan da vrši napade i progoni palestinske medije kako bi se spriječilo širenje istine o izraelskim zločinima protiv palestinskog naroda.

Izvor: Al Jazeera i agencije