Oglasi

Izrael priznao ubistvo Arafatovog zamjenika

Nakon pola godine pregovora s vojnim cenzorom, izraelski list objavio da su Abu Jihada ubili Mosadovi komandosi.
Abu Jihad (desno) bio je dugogodišnji Arafatov prijatelj i zamjenikAP

Izrael je, nakon skoro četvrtinu stoljeća, skinuo veo tajnosti i priznao da je ubio zamjenika dugogodišnjeg palestinskog lidera Yassera Arafata u Tunisu 1988. godine.

Izrael se već dugo sumnjiči za ubistvo Khalila al-Wazira, poznatijeg po ratnom imenu Abu Jihad, navodi AP i podsjeća da je on ubijen 16. aprila te godine u upadu komandosa u štab Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Vojni cenzor je sada dopustio da najtiražniji izraelski dnevnik Yediot Aharonot objavi tu informaciju, uključujući i intervju s komandosom koji ga je ubio.

Desetine operacija pripisivane su Izraelu u proteklim decenijama, ali je ta zemlja rijetko preuzimala odgovornost.

Ovo priznanje omogućava rijedak uvid u te tajne akcije.

Abu Jihad je osnovao PLO s Arafatom i bio je osumnjičen za seriju napada na Izraelce.

Elitna jedinica

Izraelski list prenosi da je operaciju planirao Mosad, a da ju je izvela elitna jedinica komandosa Sayeret Matkal.

"Izrael je ubio čovjeka broj dva u PLO-u Abu Jihada u Tunisu 1988. godine, sada se može objaviti. Obavještajni dio ubistva nadgledao je Mosad, a operativnu stranu je izveo Sayeret Matkal", navodi list.

Operacijom je komandovao Nahum Lev, koji je u intervjuu prije smrti 2000. godine otvoreno govorio o svojoj ulozi, ali to nikada nije objavljeno.

"Pročitao sam svaku stranicu dokumenta o njemu. Abu Jihad je bio povezan s užasnim djelima protiv civila. On je bio označen za smrt. Pucao sam u njega bez oklijevanja", kazao je tada Lev.

Mosad se nije odazvao na zahtjev AP-a za komentar.

Abu Jihad je bio dugogodišnji Arafatov prijatelj i igrao je vodeću ulogu u prvom palestinskom ustanku protiv izraelske okupacije, poznatom kao intifada, koji je počeo 1987. godine.

Izraelski list dalje piše da je 26 komandosa stiglo na plažu u Tunis uvečer uoči ubistva i podijelilo se u dvije grupe, koje su automobilima prebačene na mjesto manje od pola kilometra udaljeno od Abu Jihadove kuće.

Ubijen baštovan

Lev i jedan drugi komandos, preobučen u ženu, prišli su kući kao da su par koji se šeta.

Kada je primijetio jednog tjelohranitelja napolju u autu, Lev mu je pucao u glavu iz pištolja koji je imao prigušivač, sakriven u velikoj kutiji za čokolade.

"Kada su ostali borci primili signal da je vanjski čuvar neutraliziran, članovi druge grupe su prišli s opremom da probiju vrata vile. Oni su upali unutra noseći maske", ispričao je Lev.

"Jedan od agenata se popeo stepenicama, a Lev je bio iza njega. On je pucao prvi u Abu Jihada. Izgledalo je kao da drži pištolj. Onda sam ja pucao u njega, pažljivo da ne povrijedim njegovu ženu, koja se pojavila. On je umro. Drugi borci su potvrdili ubistvo", kazao je vođa operacije, dodavši da su ubijeni i drugi tjelohranitelj i baštovan.

On je izrazio žaljenje zbog ubistva baštovana, ali je objasnio da se u operacijama kao što je ta bila mora neutralizirati potencijalni otpor.

Uredništvo izraelskog lista je pola godine pregovaralo s cenzorom o tome kada da objavi ovaj intervju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.