Izrael prijeti Južnoj Africi hakerskim napadom

Tajni obavještajni dokumenti otkrivaju kako su ljudi koji za sebe tvrde da su izraelski internetski ratnici prijetili napadom velikih razmjera na Južnu Afriku.

Poručili su kako će potpuno onesposobiti bankarski i finansijski sektor ukoliko Vlada ove afričke države ne poduzme oštre mjere protiv propalestinskih aktivista.

Ovo je najnovija priča “Špijunskih kanala”, objavljena u okviru više stotina tajnih obavještajnih dokumenata koji su procurili do istraživačkog odjela Al Jazeere.

Propalestinske grupe imaju značajan utjecaj u Južnoj Africi.

Aparthejd, koji je ovdje vladao godinama, i paralele koje se mogu povući s Palestinom pomažu im da dobiju podršku.

Međutim, iz “Špijunskih kanala” saznajemo da se ti aktivisti sada suočavaju s agresivnim protivnicima iz proizraelskih grupa.

Razvoj virusa Stuxnet i Flame

U tajnom izvještaju iz 2012. godine otkriva se prijetnja koju je uputila grupa koja za sebe tvrdi da je ranije izvodila napade za potrebe izraelskog Mossada.

U pismu uručenom južnoafričkom ministru finansija tvrde kako su radili na razvoju virusa Stuxnet i Flame, kojima je sabotiran iranski nuklearni program.

Od ministra su tražili da prekine Vladinu podršku propalestinskoj kampanji i krivično goni njene lidere.

Zaprijetili su da će Južna Afrika, ukoliko to ne učini, u roku od 30 dana biti suočena s cyber-napadom, koji će potpuno onesposobiti njen bankarski i finansijski sektor.

“Hakiranje… špijunaža… Južna Afrika okružena je svim mogućim prijetnjama te vrste. Sve je veći broj slučajeva cyber-terorizma. Mogli bi biti uvučeni u brojne međunarodne cyber-ratove”, ističe Danny Myburg, stručnjak za internetsku sigurnost.

Vlada Južne Afrike nikad nije otkrila ko stoji iza te prijetnje, no strahuju da ono najgore tek slijedi.

U tajnom izvještaju navodi se kako postoji “velika mogućnost” da bi izraelski poslovi, koji se povezuju s Mossadom, “mogli povećati špijunske aktivnosti” protiv Južne Afrike.

Izvor: Al Jazeera