Izrael prijeti da će ubiti Assada

Izraelski ministar Yuval Steinitz poslao oštre poruke (EPA)

Ministar u izraelskoj vladi rekao je u ponedjeljak da bi Izrael mogao ubiti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i svrgnuti njegovu vladu ako se Iran posluži sirijskim teritorijem za napade na Izrael, a nešto ranije njegov kolega zaprijetio je i susjednoj državi Libanu u kojoj je, neslužbeno, najviše glasova na izborima dobio proiranski pokret Hezbollah.

“Izrael se dosad nije dao uvući u (sirijski) građanski rat”, rekao je Yuval Steinitz, ministar za energetiku i infrastrukturu, prenio je portal Ynet

“Ako sirijski predsjednik Bashar al-Assad nastavi dopuštati Iranu da djeluje sa sirijskog teritorija, Izrael će ga likvidirati i svrgnuti njegov režim”, citira izraelski portal Steinitza. 

“Ako Assad dopusti da Iran pretvori Siriju u vojnu bazu protiv nas, da nas napada sa sirijskog teritorija, mora znati da će to biti njegov kraj”, rekao je Steinitz.

Izbori u Libanu

Izrael redovito upozorava da je Islamska Republika Iran prijetnja za Bliski istok i za Izrael.

Nešto ranije u ponedjeljak drugi ministar u izraelskoj vladi izrazio je zabrinutost zbog izbornih rezultata u susjednom Libanu, koji pokazuju da je velik broj glasova dobio proiranski šitski pokret Hezbollah.

“Hezbollah=Libanon”,  rekao je ministar obrazovanja Naftali Bennet,  desničar u izraelskoj konzervativnoj koalicijskoj vladi.

Prema neslužbenim rezultatima prvih parlamentarnih izbora održanih u nedjelju u Libanu, Hezbollah je ostvario više od polovice mjesta u parlamentu.

“Država Izrael neće praviti razliku između suverene države Liban i Hezbollaha i smatrat će Liban odgovornim za bilo kakvu akciju s njegova teritorija”, rekao je Bennet. 

Izvor: Agencije