Izrael pretvara vojnu bazu u stambeno naselje

Izraelsko naselje, Izrael, Palestina
Aref Daraghme kaže da ovaj korak obično predstavlja uvod u pretvaranje čitavog kampa u naselje (Reuters)

Aktivist za ljudska prava Aref Daraghme izjavio je kako Izrael namjerava pretvoriti vojnu bazu, koja se nalazi u okupiranom dijelu na sjeveru Jordanske doline, u naselje.

On je, na temelju informacija izraelskih grupa za ljudska prava, rekao da Izrael namjerava naseliti 30 obitelji na lokaciju vojne baze Rosh Habqiaa, prenosi agencija Wafa.

Naveo je da ovaj korak obično predstavlja uvod u pretvaranje čitavog kampa u naselje, prenosi Fena.

Područje je poznato pod nazivom Shwaiar, gdje se od 50-ih godina prošlog stoljeća nalazila jordanska vojna baza, koju je preuzela izraelska vojska nakon okupacije Zapadne obale u lipnju 1967. godine.

Ignoriranje rezolucije UN-a

Izrael je, pobijedivši 1967. godine u Šestodnevnom ratu sa susjednim državama Egiptom, Jordanom, Sirijom i Irakom, okupirao Pojas Gaze, Zapadnu obalu, Golansku visoravan i Sinajski poluotok.

Izraelska vojska Sinaj je napustila 1982. godine, Gazu 2005. godine, dok su Zapadna obala i Golanska visoravan još pod njezinom jurisdikcijom.

Bez obzira na kritike, Izrael ignorira rezoluciju Ujedinjenih naroda u kojoj je zatraženo da se obustavi izgradnja židovskih naselja na palestinskoj zemlji.

Izvor: Agencije