Izrael prekida opskrbu Zapadne obale strujom

Prekidi su doveli do nestanka električne energije u poslijepodnevnim satima u Ramalli i Betlehemu (Reuters)

Izraelska državna kompanija za opskrbu električnom energijom u srijedu je saopćila da nastavlja s prekidima opskrbe strujom nekoliko gradova na okupiranoj Zapadnoj obali kako bi izvršila pritisak na palestinsku elektroenergetsku kompaniju da plati dug od, kako navode, 519 miliona dolara. 

Izraelska elektroenergetska korporacija (IEC) počela je od nedjelje sa svakodnevnim trosatnim prekidima opskrbe električnom energijom, saopćila je glasnogovornica, dodajući da je kompanija “odlučna prikupiti dug, ali da prekide opskrbe strujom vrši razumno i proporcionalno”, javila je Fena, pozivajući se na Reuters.

Prekidi su doveli do nestanka električne energije u poslijepodnevnim satima u Ramalli i Betlehemu, ugrožavajući približno 130.000 ljudi, saopćio je Hisham Omari, čelnik vodeće elektroenergetske kompanije na Zapadnoj obali.

“Kad nemate opskrbu strujom, nema ni života. Vi zaustavljate život, zaustavljate rad, osjetite zimsku hladnoću na tri sata“, dodao je Omari, direktor Područne elektroenergetske kompanije Jerusalema (JDECO).

Palestinci ovisni o izraelskoj struji 

Palestinci na Zapadnoj obali, teritoriji koju je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967, ovisni su o opskrbi strujom od izraelske elektroenergetske kompanije.

JDECO kupuje električnu energiju od IEC-ja, koju potom prodaje konačnim korisnicima na Zapadnoj obali, na kojoj palestinske vlasti imaju ograničenu samoupravu u okviru prijelaznog mirovnog sporazuma s Izraelom.

JDECO nema vlastite elektrane i oslanja se na Izrael u 95 posto svoje opskrbe strujom.

Kompanija kupuje ostatak struje od susjednog Jordana.

Omari je kazao da kompanija “pokušava dobiti kredit od 150 miliona šekela (43,25 miliona dolara) od palestinske banke kako bi joj pomogao otplatiti dug”.

Dodao je da palestinske vlasti pregovaraju s Izraelom o reprogramiranju otplate duga JDECO-a i ukidanju restrikcija struje.

Palestinci nastoje umanjiti, kako je nazivaju, ovisnost o Izraelu u opskrbi električnom energijom kroz elektroenergetske projekte koje finansiraju državni i privatni sektori te gradnjom vlastitih elektrana.

Izvor: Agencije