Izrael pozvao na razgovor ambasadore Španije, Slovenije i Belgije

Vijeće za ljudska prava UN-a je u petak izglasalo da se pošalje tim međunarodnih istražitelja ratnih zločina da istraže smrtonosnu pucnjavu na granici (Reuters)

Izrael je pozvao na razgovor ambasadore Španije, Slovenije i Belgije zbog glasanja tih zemalja o međunarodnoj istrazi pogibije desetina Palestinaca na granici Pojasa Gaze, saopćilo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Španski i slovenski ambasadori su pozvani na razgovor u ponedjeljak, a belgijski je planiran za utorak, navedeno je u saopćenju Ministarstva.

Vijeće za ljudska prava UN-a je u petak izglasalo da se pošalje tim međunarodnih istražitelja ratnih zločina da istraže smrtonosnu pucnjavu na granici.

Protesti na granici Pojasa Gaze

Tri evropske zemlje su među 29 koje su glasale “za”.

U prošli ponedeljak je, na dan otvaranja Ambasade SAD u Jerusalemu, u protestima na granici Pojasa Gaze i Izraela od izraelske vatre poginulo više od šezdeset Palestinaca.

Bio je to najveći broj žrtava u jednom danu u posljednjih nekoliko godina.

Palestinci protestiraju jednom sedmično od kraja marta protiv izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze i zahtijevaju povratak palestinskih izbjeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Od tada su izraelski vojnici ubili više od 110 Palestinaca, a preko 2.700 ih je ranjeno bojevom municijom.

Izvor: Agencije