Izrael potvrdio učešće na Expu 2020. u Dubaiju

Mediji su naveli da se izraelska delegacija sastala s emiratskim zvaničnicima u Dubaiju (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela potvrdilo je da je službena izraelska delegacija, na čelu s Yuvalom Rotemom, generalnim direktorom Ministarstva vanjskih poslova, tajno posjetila Ujedinjene Arapske Emirate u nedjelju i sastala se s visokim zvaničnicima te zemlje u Dubaiju.

Delegacija je potpisala sporazum o učešću Izraela na Svjetskoj izložbi 2020, čiji će domaćin sljedeće godine biti UAE, a iduće sedmice počet će radovi na pripremanju izraelskog paviljona, piše u saopćenju.

U sastavu izraelske delegacije koja je posjetila Emirate bili su visoki zvaničnici iz kabineta premijera i raznih ministarstava, navelo je izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Sajam svjetskih dostignuća

Ministar vanjskih poslova Izraela Yisrael Katz izjavio je da učešće na izložbi “pruža Izraelu izvanrednu priliku za pokazivanje svojih mogućnosti i dostignuća”, piše u saopćenju na službenoj Facebook-stranici tog ministarstva.

Izraelski službeni televizijski kanal Kan prenosi da traju pregovori o mogućnosti da vlasti UAE-a izdaju Izraelcima ulazne vize za posjetu Dubaiju tokom održavanja izložbe, naglasivši da “u ovoj fazi još nije postignut konačan dogovor”.

Svjetska izložba održava se svakih pet godina i traje šest mjeseci.

Na njoj se izlažu svjetska dostignuća, zbog čega privlači milione posjetilaca iz svih dijelova svijeta.

Izložba će biti održana u emiratu Dubai u oktobru 2020.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu službeno komentirali izjave izraelskog Ministarstva vanjskih poslova.

Shlomo Amar, bivši glavni rabin Izraela, sastao se u ponedjeljak u Manami s bahreinskim kraljem Hamadom bin Isom al-Khalifom, objavio je izraelski TV-kanal 12.

‘Narodi žele mir s Izraelom’

Taj medij prenosi da je Amar učestvovao na konferenciji vjerskih službenika u glavnom gradu Bahreina, na kojoj su bili i gosti iz raznih država, između ostalog, iz Kuvajta, Libana, Egipta i Jordana.

Sastao se s vjerskim predstavnicima iz arapskih i nearapskih zemalja na Bliskom istoku, dodao je taj TV-kanal.

Tokom konferencije Amar je rekao da “narodi Bliskog istoka žele mir s Izraelom, a da rukovodstvo mora raditi na njegovom jačanju bez ikakvog straha”, kako prenosi izraelski kanal.

Izvor: Agencije