Izrael postavio proturaketni sistem

Na izraelsko-egipatskoj granici napetosti su porasle od ustanka u kojem je prošle godine svrgnut egipatski predsjednik Husni Mubarak (Wikipedia)

Izrael je, nakon nekoliko protugraničnih napada ove godine, objavio da postavlja proturaketnu jedinicu odbrambenog sistema Čelična kupola uz južnu granicu s Egiptom, nedaleko od turističkog središta Eilata.

“Proturaketna jedinica odbrambenog sistema Čelična kupola trenutno se raspoređuje nedaleko od Eilata, u sklopu programa koji predviđa povremenu promjenu mjesta na kojima se nalaze jedinice”, piše u saopćenju izraelske vojske, javlja AFP.

Jedan je dužnosnik, pod uslovom da ostane anoniman, rekao da je sistem za obaranje raketa, korišten protiv palestinskih raketnih napada iz Pojasa Gaze, u blizini Eilata, postavljen u ponedjeljak i da mu “namjena nije operativna, već je dio priprema i upoznavanja s teritorijem”.

Čelična kupola je izraelski odbrambeni sistem koji radarski navođenim raketama obara rakete dometa pet do 70 kilometara, topovske i minobacačke granate.

Na izraelsko-egipatskoj granici napetosti su porasle od ustanka u kojem je prošle godine svrgnut egipatski predsjednik Husni Mubarak.

Ove su godine na Eilat pale dvije rakete ispaljene sa druge strane granice, no nije bilo žrtava.

Egipat odbacuje navode da su rakete ispaljene sa njegove teritorije.

Prošlog mjeseca neidentificirani napadač prešao je granicu i ubio jednog izraelskog radnika.

Izvor: Agencije