Izrael poslao tenkovsku brigadu na granicu Gaze

'Svaki vojnik koji se nađe u opasnosti trebao bi otvarati vatru bez savjetovanja s bilo kime o toj odluci', rekao je glavni vojni tužilac (EPA)

Izraelska vojska poslala je dodatnu tenkovsku brigadu na granicu Pojasa Gaze i pripremila se za nastavak sukoba u narednim danima, nakon što je 450 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno na jug Izraela sa te palestinske teritorije u posljednja 24 sata, dok je dan ranije u izraelskim napadima ubijeno šest Palestinaca, uključujući trudnicu i njenu bebu.

U tim napadima ubijen je jedan Izraelac, a nekolicina je ranjena, prenosi Beta.

U odgovoru na napade “izraelska vojska je pogodila više 220 vojnih meta u Gazi”, pričinivši značajnu štetu “terorističkim organizacijama”, kako je rečeno, na toj gusto naseljenoj palestinskoj teritoriji.

Sukobi su počeli u subotu oko 9.30 i u nedjelju ujutro su nastavljeni nakon nekoliko perioda zatišja prošle noći.

Obje strane su najavile da će pojačati odmazdu ako druga strana nastavi napade.

Glasnogovornica izraelske vojske je rekla da je Sedma oklopna brigada poslata na jug “kako bi tamo bila snaga na raspolaganju u slučaju da postoji potreba”, prenijeli su izraelski mediji.

Očekivanje sukoba

Drugi vojni glasnogovornik potpukovnik Jonathan Conricus je izjavio da vojska očekuje da se sukobi nastave još nekoliko dana.

Sukobi su počeli zapravo još u petak uvečer kada je snajperskim mecima iz Gaze ranjeno dvoje vojnika i vojska odgovorila udarom iz zraka na poziciju Hamasa u kojem su poginula dvojica članova te organizacije.

Razmjena vatre uslijedila je nakon nekoliko sedmica relativnog zatišja između Gaze i Izraela na osnovu nezvaničnog prekida vatre koji je propao kada su ponovo počeli napadi iz Gaze.

Oružane organizacije iz Gaze su rekle da je to osveta što Izrael nije poštovao dogovor o prekidu vatre ne dozvolivši, između ostalog, da se transferira novac iz Katara za pomoć tom osiromašenom području.

Izraelska vojska tvrdi da je 70 procenata od više od 450 raketa i projektila ispaljenih na Izrael palo na otvoreno polje.

Više od 150 projektila ispaljenih ka naseljenim područjima presreo je proturaketni sistem Željezna kupola. Ipak je nekoliko projektila direktno pogodilo kuće i stanove ili je eksplodiralo pored, uključujući jednu koja je pogodila dvorište kuće Moshe Agadija u Ashkelonu.

Žrtve u napadima

On je rano jutros u bolnici podlegao ranama od šrapnela.

Agadi je prva izraelska žrtva u raketiranju iz Gaze od rata 2014. godine.

Izrael tvrdi da su većinu projektila iz Gaze ispalili Hamas i Islamski džihad.

Vojska navodi da su ubijena najmanje četiri Palestinca u izraelskim kontraudarima i da su svi bili dio jedinica koje ispaljuju rakete.

Vlasti u Gazi su također optužile Izrael za pogibiju trudne žene i njene male djevojčice.

Izraelska vojska, međutim, poriče odgovornost i tvrdi da je to posljedica neuspjelog ispaljivanja rakete.

U izraelskim napadima ciljani su tuneli Islamskog džihada prokopani ispod granice, otvori nekoliko tunela, podzemno postrojenje Hamasa za proizvodnju raketa, skladišta oružja, vojne baze, osmatračnice, fabrika cementa i nekoliko višespratnica, navela je izraelska vojska.

Podrška i osude

Napadnuto je i nekoliko brodova koji pripadaju pomorskim jedinicama komandosa Hamasa i Islamskog džihada.

Gađene su i civilne zgrade, uključujući, kako se tvrdi, “domove lidera ekstremista” gdje navodno ima oružja.

Izraelska vojska je također srušila zgradu u kojoj su kancelarije turske državne novinske agencije Anadolija u Gaza Cityja što je izazvalo osudu iz Ankare.

Izrael međutim tvrdi da je tamo bilo sjedište obavještajne službe Hamasa.

Sjedinjene Američke Države su saopćile da podržavaju pravo Izraela na samoodbranu, a ambasador Evropske unije u Izraelu je oštro kritizirao raketiranje iz Gaze.

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Bliski istok je rekao da ta organizacija sarađuje s Egiptom kako bi se povratilo zatišje i pozvao obje strane na deeskalaciju nasilja i obnovu nedavnog razumijevanja.

Izvor: Agencije