Izrael ponovno otvorio granicu s Pojasom Gaze

Granični prijelaz Erez (EPA)

Sedam dana nakon najveće eskalacije nasilja u posljednjih nekoliko godina između Izraela i vlasti u Gazi, Izrael je ponovno otvorio granični prijelaz prema toj palestinskom teritoriji.

Prijelazi Erez i Kerem Shalom ponovno su otvoreni, objavili su u nedjelju ujutro izraelski mediji, nakon što su najavili taj potez večer prije.

Posebne dozvole

Prijelaz Erez mogu koristiti stranci te Palestinci s posebnim dozvolama poput pacijenata koji idu na liječenje. Kerem Shalom je većinom za prijenos robe.

Prijelazi su ostali zatvoreni za vrijeme obeležavanja Dana sećanja na poginule izraelske vojnike i žrtve terora i Dana nezavisnosti Izraela od 7. do 9. maja.

U sukobu 4. i 5. maja iz Gaze je ispaljeno skoro 700 raketa i minobacačkih projektila, a izraelska vojska je odgovorila stotinama udara iz zraka i sa kopna.

U Gazi je poginulo 25 Palestinaca, uključujući desetak pripadnika oružanih organizacija, a na izraelskoj strani su poginula četvorica civila.

Prekid vatre su objavili rano u ponedeljak palestinski zvaničnici, a Izrael je odbio da zvanično potvrdi indirektni dogovor.

Izvor: Agencije