Oglasi

Izrael platio odštetu porodicama žrtava Mavi Marmare

Izrael platio 20 miliona dolara porodicama deset žrtava ubijenih na brodu Mavi Marmara koji je išao prema Gazi.
Naknada je dio sporazuma kojim su okončane diplomatske napetosti između Turske i IzraelaReuters

Izrael je platio 20 miliona dolara odštete porodicama žrtava ubijenih na brodu Mavi Marmara u turskom humanitarnom konvoju 2010. godine, koji je pokušao dostaviti pomoć okupiranoj Gazi. 

Deset ljudi ubijeno je u napadu izraelskih komandosa, a naknada je dio sporazuma kojim su okončane diplomatske napetosti između Turske i Izraela.

Kako prenose turski mediji, Izrael je uplatio svotu od 20 miliona dolara na račun turskog Ministarstva pravde.

Imenovanje ambasadora

Kao dio sporazuma, Turska i Izrael će u narednih deset dana odlučiti koga će imenovati za ambasadore u ovim zemljama, rekao je visoki turski zvaničnik za agenciju Reuters, govoreći pod uvjetom anonimnosti. 

Odnosi između Izraela i Turske prekinuti su 2010. godine nakon što su ubijeni aktivisti na Mavi Marmari. 

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan krajem augusta je odobrio sporazum o normalizaciji odnosa sa Izraelom, kojeg je potom usvojio Parlament. 

Prema sporazumu, osim isplate odštete, izraelski vojnici bit će izuzeti od pravne i krivične odgovornosti, a Izraelci pojedinačno neće odgovarati finansijski za incident na Mavi Maramari.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.