Izrael Palestini isplaćuje 80 miliona eura

Netanyahuov potez navodno nije povezan sa mogućnošću da formira koaliciju sa strankom Yaira Lapida (na slici) (AFP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je u utorak navečer da isplati Palestinskoj upravi (PU) oko 80 miliona eura sakupljenih prošlog mjeseca od taksi i poreza za Palestince, ali zadržanih u znak odmazde zbog unapređenja statusa Palestine u UN-u. 

Izvori bliski Netanyahuu su rekli da se radi o jednokratnom transferu na koji se premijer odlučio zbog ekonomskih teškoća sa kojima se suočila Palestinska uprava (PU), prenosi AP.

Netanyahu se u ponedjeljak sastao u Jerusalemu sa Tonyjem Blairom, izaslanikom četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Rusija) i razgovorao o tome.

Poništena Liebermanova odluka

Vladini izvori, na koje se pozivaju izraelski mediji, odbacili su špekulacije da je to jedna od mjera za izgradnju povjerenja prema Palestinskoj upravi nakon nedavnih izraelskih izbora, a u pokušaju da se stvori pozitivna atmosfera.

Također je odbijeno mišljenje da je takav potez povezan sa koracima izraelskog premijera da izgradi novu vladajuću koaliciju u koju će ući nova partija centra – Ima budućnosti, novinara Yaira Lapida, a koja promovira pregovore sa Palestincima.

Dalji transfer novca bit će, navodno, razmatrani od mjeseca do mjeseca.

Nakon što je UN unaprijedio status Palestine u državu nečlanicu posmatrača u novembru, Izrael je najavio da će zadržati novac od poreza, kao i da će izgraditi oko 3.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali blizu Istočnog Jerusalema.

Odlukom Netanyahua o isplati novca poništena je najava bivšeg šefa izraelske diplomatije Avigdora Liebermana, koji je 10. decembra rekao da će se neće isplatiti nijedan novčić u naredna četiri mjeseca i da će se taj novac iskoristiti da se plati palestinski dug izraelskom elektrodistributeru.

Izvor: Agencije