Izrael Palestini isplaćuje 80 miliona eura

Palestincima će biti isplaćen jedan dio novca, sakupljen prošlog mjeseca od poreza i taksi, a koji im inače pripada.

Jerusalem, Benjamin Netanyahu, PU, Porez, Isplata, UN, Tony Blair, Yair Lapid
Netanyahuov potez navodno nije povezan sa mogućnošću da formira koaliciju sa strankom Yaira Lapida (na slici) [AFP/Getty]

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučio je u utorak navečer da isplati Palestinskoj upravi (PU) oko 80 miliona eura sakupljenih prošlog mjeseca od taksi i poreza za Palestince, ali zadržanih u znak odmazde zbog unapređenja statusa Palestine u UN-u. 

Izvori bliski Netanyahuu su rekli da se radi o jednokratnom transferu na koji se premijer odlučio zbog ekonomskih teškoća sa kojima se suočila Palestinska uprava (PU), prenosi AP.

Netanyahu se u ponedjeljak sastao u Jerusalemu sa Tonyjem Blairom, izaslanikom četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Rusija) i razgovorao o tome.

Poništena Liebermanova odluka

Vladini izvori, na koje se pozivaju izraelski mediji, odbacili su špekulacije da je to jedna od mjera za izgradnju povjerenja prema Palestinskoj upravi nakon nedavnih izraelskih izbora, a u pokušaju da se stvori pozitivna atmosfera.

Također je odbijeno mišljenje da je takav potez povezan sa koracima izraelskog premijera da izgradi novu vladajuću koaliciju u koju će ući nova partija centra - Ima budućnosti, novinara Yaira Lapida, a koja promovira pregovore sa Palestincima.

Dalji transfer novca bit će, navodno, razmatrani od mjeseca do mjeseca.

Nakon što je UN unaprijedio status Palestine u državu nečlanicu posmatrača u novembru, Izrael je najavio da će zadržati novac od poreza, kao i da će izgraditi oko 3.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali blizu Istočnog Jerusalema.

Odlukom Netanyahua o isplati novca poništena je najava bivšeg šefa izraelske diplomatije Avigdora Liebermana, koji je 10. decembra rekao da će se neće isplatiti nijedan novčić u naredna četiri mjeseca i da će se taj novac iskoristiti da se plati palestinski dug izraelskom elektrodistributeru.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.