Izrael, Palestina i Jordan za rijeku Jordan

Izraelski, jordanski i palestinski zvaničnici udružili su se kako bi spasili rijeku Jordan. Rijetkost je da tri strane zajedno učestvuju u nekom projektu, ali ovaj neophodni izvor vode je teško zagađen i u opasnosti od isušivanja.

Prema planu, dio Doline Jordan trebao bi vremenom postati dio palestinske države.

Držanje za ruke u molitvi na jednom od najsvetijih mjesta za kršćane… Hodočasnici godinama dolaze na istočnu i zapadnu obalu rijeke Jordan kako bi obilježili jedan od ključnih događaja u svojoj religiji – krštenje Isusa Krista.

Jordan i Izrael, koji je okupirao palestinsku stranu ovog dijela rijeke, odavno se nadmeću za prihode od turizma. No, nedavno se u suparništvo umiješao UNESCO – UN-ova organizacija je mjesto na kojem je, prema tradiciji, Isus kršten, uvrstila u listu svjetske baštine.

Vjerski značaj

Rijeka Jordan značajna je i za judaizam i islam. Upravo zbog toga svi dijele zabrinutost zbog njenog zagađenja i mogućeg nestanka, javlja novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab.

„Vjerski značaj rijeke Jordan je nesporan. Iako saradnja ne cvjeta u ostatku ove regije, u ovom slučaju, Izrael, Jordan i Palestinci počeli su zajedno raditi kako bi je pokušali spasiti“, dodaje.

Rijeka duga 251 kilometar prirodna je granica između Izraela, Palestine, koja je pod izraelskom okupacijom, Sirije i Jordana.

Al Jazeeri je dozvoljen pristup vojnoj tampon-zoni, u kojoj se jasno mogu vidjeti posljedice zagađenja i preusmjeravanja riječnog toka. Samo tokom proteklih 50 godina, rijeka Jordan izgubila je približno 90 posto vode.

Istinska politička volja

Na nedavnoj konferenciji, izraelski, jordanski i palestinski predstavnici potpisali su sporazum o zaštiti i obnovi rijeke do 2050. godine.

„Pozvali smo sve političare i zakonodavce iz tri države i vidjeli da postoji istinska politička volja da se nešto poduzme“, navodi Yana Abu Taleb iz organizacije Ecopeace.

A ta politička volja garantira da nijedan projekat neće ojačati izraelsku kontrolu nad područjima Doline Jordan, za koja Palestinci žele da budu dio njihove buduće države.

„Uspostavljanje mira zavisi od ovakvih pitanja, to je moje mišljenje. Dakle, ovo je pozitivno za sve tri države koje dijele ovaj dio rijeke Jordan, od Galileje do Mrtvog mora“, kaže arheolog Rustom Mkhjian.

Jedna rijeka, tri religije i obećanje susjeda, sa složenim odnosima, da će zaštititi i sačuvati zajedničku historiju za buduće generacije.

Izvor: Al Jazeera