Izrael osudio zatvorenika Issawija

Stotine Palestinaca u četvrtak je povrijeđeno na protestima u znak solidarnosti sa zatvorenicima koji štrajkuju glađu (AFP)

Izraelski sud odredio je palestinskom zatvoreniku, koji je stupio u štrajk glađu u augustu prošle godine, osmomjesečnu zatvorsku kaznu, od koje mu je ostalo da odsluži još mjesec dana.

Međutim, sudbina Samira Issawija ostaje nejasna, budući da postoji još jedan slučaj protiv njega na izraelskom vojnom sudu.

Issawi (33) je osuđen zbog kršenja uvjetne kazne. Sud je rekao da je prekršio uvjete oslobađanja u oktobru 2011. godine, tako što je otišao na Zapadnu Obalu kako bi popravio automobil, rekao je Issawijev advokat Andre Rosenthal za agenciju AFP.

“Priznao je da je otišao na Zapadnu Obalu i kažnjen je sa osam mjeseci”, rekao je Rosenthal.

Issawi je uhapšen početkom jula, ali mu je kazna, koja će isteći 6. marta, izrečena tek u četvrtak.   

Ipak, njegova sudbina bit će poznata na drugom saslušanju na izraelskom vojnom sudu 21. marta.

Prvo hapšenje

Ovaj Palestinac je prvi put uhapšen 2002. i tada je osuđen na 26 godina zatvora pod optužbom da je obavljao vojne aktivnosti za Demokratski front za oslobođenje Palestine.

Međutim, oslobođen je 2011. kao jedan od više od 1.000 Palestinaca razmijenjenih za zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Issawi, koji je iz Istočnog Jerusalema, opet je uhapšen u julu zato što je otišao na Zapadnu Obalu, a 1. augusta stupio je u štrajk glađu u znak protesta.

Izraelska vojska je dozvolila hapšenje bivših zatvorenika ukoliko se bez specijalnih dozvola kreću izvan određenih geografskih područja koji su blizu njihovih domova. Također je omogućila hapšenja na osnovu tajnih dokaza.

Pravila nalažu i da ih vojni sud može prisiliti da odsluže preostali dio originalne kazne ukoliko počine nove prekršaje za koje je kazna tri ili više mjeseci zatvora.

U zavisnosti od rezultata saslušanja 21. marta, Issawiju bi moglo biti presuđeno da odsluži 16 godina zatvora kao ostatak njegove prvobitne kazne.

Sukobi na protestima

Oko 20 Palestinaca u četvrtak je povrijeđeno na protestima u znak solidarnosti sa zatvorenicima koji štrajkuju glađu.

Protest se pretvorio u sukobe sa izraelskim vojnicima u blizini vojnog zatvora Ofer u Ramallahu, saopćili su medicinski izvori.

“Većina njih je ranjena gumenim mecima ili je udisala suzavac”, rekao je Talah Aideh, koji radi u hitnoj službi.

Nekoliko stotina ljudi pridružilo se protestima kako bi podržalo četiri zatvorenika koja su već dugo u štrajku glađu, među kojima je i Issawi.

Mnogi su bacali kamenje i palili gume, nakon što ih je izraelska vojska zaustavila dok su marširali prema zatvoru.   

Sudbina hiljada zatvorenika u Izraelu dovela je do masovnih protesta među Palestincima, kao i do zabrinutosti međunarodne zajednice.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u utorak je rekao da je “duboko zabrinut” zbog štrajkača glađu, ističući Issawijev slučaj.

Stotine palestinskih zatvorenika prošle godine je stupilo u masovni štrajk glađu, zahtijevajući bolje uvjete u zatvorima.

Izvor: Agencije