Izrael optužuje Rusiju za ometanje civilnih aviona

Izraelska vojska je odbila komentirati izvor ometanja, ali je navela da nije bilo uticaja na njene aktivnosti (EPA)

Izraelski dužnosnici optužuju Rusiju da je odgovorna za neobjašnjivo ometanje satelitskih navigacijskih sustava civilnih zrakoplova koji lete oko Međunarodne zračne luke Ben Gurion nedaleko Tel Aviva, prenosi Beta.

Rusko veleposlanstvo u Izraelu takve je optužbe odbacilo kao “lažne vijesti”, navodeći da njih “ne može ozbiljno odgovoriti”.

“Do sada nije bilo nikakve nesreće niti sigurnosnog incidenta, ali je ometanje imalo značajan utjecaj na sve aspekte rukovanja zrakoplovom počevši od pilotske kabine, kao i na kontrolu letenja”, priopćila je izraelska Uprava za zračne luke.

Kako se čini, ometanje potječe iz elektronskog rata za koji je Rusija ranije optuživana da ga vodi kao mjeru obrane usprkos tome što ima utjecaja na zrakoplove i brodove.

Ometanje navodno iz Sirije

Vjeruje se da ometanje potječe iz Sirije i da se njime brane borbeni zrakoplovi u bazi Khmeimim, gdje se ruski vojnici bore na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, naveli su anonimni izraelski dužnosnici.

Izraelska vojska je odbila javno komentirati izvor ometanja, ali je navela da nije bilo utjecaja na njezine aktivnosti.

“Izraelske obrambene snage (IDF) osiguravaju tehnološku podršku kako bi omogućile slobodu kretanja u izraelskom zračnom prostoru. IDF operira stalno kako bi održao operativnu slobodu kretanja i superiornost u elekromagnetskom spektru”, navela je vojska, a prenose izraelski mediji.

Slične situacije i u Rusiji

Izraelsko udruženje pilota objašnjava kako je rusko ometanje prilično unaprijeđeno i da opskrbljuje GPS prijamnike netočnom lokacijom tako da se pilotu čini kao da mu je letjelica na drugom mjestu, ponekad i kilometrima dalje.

“Takva vrsta blokiranja zahtijeva veliko tehničko znanje i visoku mehaničku sposobnost, koju ne posjeduju pojedinci ni organizacije”, navelo je udruženje na Twitteru.

Otkako je ometanje počelo, zrakoplovi u Izraelu koriste alternativne metode slijetanja.

Sličnih situacija bilo je navodno u Rusiji ranije, pa je prije dvije godine 20-ak brodova primijetilo GPS ometanje ploveći po Crnom moru kada je izgledalo da su više od 40 kilometra bliže obali nego što su stvarno bili. U nekim slučajevima pokazivalo je i da su na kopnu.

Navodno se takva pojava primjećuje i oko Kremlja, pa se pretpostavlja da se takva vrsta ometanja za zaštitu ruskog predsjednika Vladimira Putina, naveli su norveški mediji.

Izvor: Agencije