Oglasi

Izrael optužuje Evropsku uniju da podržava bojkot te države

Izrael je optužio Evropsku uniju da finansira organizacije koje promoviraju bojkot te države.
Izrael smatra da se iznos koji Unija daje organizacijama za finansiranje bojkota mjeri milionima eura godišnjeEPA - Ilustracija

Izrael je optužio Evropsku uniju da finansira organizacije koje promoviraju bojkot te države.

Ministarstvo za strateška pitanja Izraela je u izvještaju saopćilo da određene nevladine organizacije koje podržavaju palestinski pokret za bojkot Izraela dobijaju sredstva od EU-a, prenosi AP.

Iz ovog ministarstva su saopćili da, "iako se EU zvanično protivi pokretu za bojkot, ona nedovoljno vrši nadzor koji omogućava nekim od ovih organizacija da koriste evropske fondove za finansiranje aktivnosti bojkota".

EU: Neutemeljeno i neprihvatljivo

Ministarstvo za strateška pitanja procjenjuje da se taj iznos mjeri milionima eura godišnje, prenosi Tanjug.

Evropska unija u svom odgovoru navodi da su ovakve tvrdnje "neutemeljene i neprihvatljive".

Iz Unije "odbacuju bilo kakav pokušaj da se izolira Izrael i da ne podržava pozive na bojkot ove države, kao ni finansiranje akcija koje se odnose na aktivnosti u vezi bojkota Izraela", prenosi agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.