Izrael opet blokirao isporuku goriva Gazi

Ujedinjeni narodi su u više navrata pozivali na ukidanje blokade (EPA)

Izrael je ponovno uveo blokadu opskrbe gorivom Pojasa Gaze u odgovoru na ponovno slanje zapaljivih zmajeva i balona preko granice, potvrdio je izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman.

Prema njegovim riječima, koje prenose AFP, taj potez je reakcija na “provođenje terorizma” korištenjem zmajeva i balona u jeku upornih prosvjeda duž granice.

Izrael je već uveo blokadu isporuke goriva u Gazu 17. srpnja, ali ju je ukinuo tjedan kasnije u reakciji na smanjen broj puštanja zapaljivih zmajeva i balona koji izazivaju požare na izraelskom teritoriju. Tvrde da su ti improvizirani objekti izazvali stotine požara od travnja i štete vrijedne stotine tisuća dolara. 

Palestinci u Gazi smatraju puštanje zmajeva i balona legitimnim otporom protiv izraelske blokade teritorija koja traje desetljećima.

Priobalna palestinska enklava pati od teških nestašica struje i oslanja se na generatore koje pokreće gorivo tokom nestašica koje traju satima.

Samo jedan prijelaz nije pod kontrolom Izraela

Izrael kontrolira sve pristupe teritoriju osim jedinog prijelaza s Egiptom koji je rijetko otvoren, a blokade pravdaju time da Palestince nastoje spriječiti da dođu do oružja ili materijala koji se mogu koristiti u vojne svrhe.

Dužnosnici Ujedinjenih naroda u više su navrata pozivali na ukidanje blokade, pozivajući se na pogoršanu humanitarnu situaciju na teritoriju, gdje osamdesetak posto od dva milijuna njenih stanovnika ovisi o humanitarnoj pomoći.

Masovni prosvjedi za povratak palestinskih izbjeglica njihovim domovima u Izraelu počeli su duž granice 30. ožujka, izazivajući smrtonosnu reakciju izraelske vojske.

Najmanje 157 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vatri, dok je s druge strane poginuo jedan izraelski vojnik.

Izvor: Agencije