Izrael odobrio novu gradnju u istočnom Jerusalemu

Veći dio međunarodne zajednice se protivi izraelskim naseljima na Zapadnoj obali (EPA)

Izrael je u srijedu odobrio gradnju skoro 200 novih domova za jevrejske doseljenike u istočnom Jerusalemu, nastavljajući s nedavnom ekspanzijom gradnje naselja.

Odluka gradskih zvaničnika Jerusalema uslijedila je nakon prošlosedmičnog odobrenja izgradnje skoro 3.000 novih domova na Zapadnoj obali.

Ministar u izraelskoj Vladi izjavio je, u međuvremenu, da su Vladini zvaničnici spremni izložiti plan koji bi učinio grupu naselja na Zapadnoj obali širim djelom Jerusalema.

Anektirana teritorija

Nagli rast aktivnosti na širenju naselja navukao je osude Palestinaca, koji tvrde da izraelske aktivnosti prijete naporima američkog predsjednika Donalda Trumpa na ponovnom pokretanju mirovnih pregovora.

Ured gradonačelnika Jerusalema Nir Barkata saopćio je da je Gradski komitet za planiranje odobrio gradnju 176 novih domova u okviru jevrejskih naselja koja se naslanjaju na arapski kvart Jabel Mukaber.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i anektirao je tu teritoriju, u koraku koji nije međunarodno priznat.

Danas smatra kompletan grad svojom vječnom prijestolnicom.

Palestinci traže da istočni Jerusalem, sjedište osjetljivih svetih mjesta u gradu, bude prijestolnica njihove buduće države.

Prepreka miru

Suprotstavljene pretenzije na Jerusalem u središtu su izraelsko-palestinskog sukoba i često proključaju u nasilje.

Veći dio međunarodne zajednice, skupa s Palestincima, protivi se tim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, smatrajući ih ilegalnim poreprekama miru koje cjepkaju zemlju za buduću palestinsku državu.

Izrael tvrdi da sudbina naselja, koja su dom za više od 600.000 Izraelaca, treba biti odlučena putem pregovora, prenosi AP.

Izvor: Agencije