Oglasi

Izrael odobrio novo naseljavanje Zapadne obale

Ako se ostvare planovi novih naselja na Zapadnoj obali, u dva desetljeća bit će sagrađeno 1.800 novih objekata.
Židovsko naselje, Zapadna obalaNa Zapadnoj obali živi blizu 400.000 židovskih naseljenika i 2,8 miliona PalestinacaAP - Arhiva

Izraelska komisija je odobrila planove za prva nova židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u dva desetljeća, pišu izraelski mediji.

Palestinci su osudili taj čin koji se protivi godinama međunarodnog pritiska da se izbjegavaju takve mjere, prenosi Hina.

Ako se one ostvare, sagradit će se oko 1.800 novih domova na Zapadnoj obali, što će zadati dodatni udarac oživljavanju mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

Peace Now, izraelska skupina koja se protivi i nadgleda naseljavanje na Zapadnoj obali, nije još potvrdila napise izraelskih medija, no otkrili su da će komisija razgovarati o daljnjim planovima izgradnje u srijedu.

Izbačeni iz naselja Amona

Ova odluka Izraela stiže nakon što je vlada u ožujku odlučila izgraditi novo naselje Amichai koje će biti dom oko 300 naseljenika, koji su u veljači izbačeni iz drugog naselja Amone.

Izraelski vrhovni sud naredio je to iseljenje nakon što je presudio da su njihovi domovi izgrađeni ilegalno na privatnom palestinskom zemljištu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tada se obvezao da će im pronaći novi dom na Zapadnoj obali, gdje živi blizu 400.000 židovskih naseljenika i 2,8 milijuna Palestinaca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.