Izrael odobrio 1.800 novih stanova na Zapadnoj obali

Vrhovno vijeće za planiranje civilne uprave Judeje i Samarije odobrilo je izgradnju 1.800 stambenih jedinica (EPA)

Izraelske vlasti odobrile su izgradnju gotovo 1.800 novih stanova u naseljima na Zapadnoj obali, okupiranoj palestinskoj teritoriji, manje od sedam dana prije parlamentarnih izbora odlučujućih za političku budućnost premijera Benjamina Netanyahua, javlja AFP.

“Vrhovno vijeće za planiranje civilne uprave Judeje i Samarije odobrilo je izgradnju oko 1.800 stambenih jedinica”, objavilo je izraelsko Ministarstvo odbrane, prenosi Hina.

Radi se, između ostalog, o 620 stanova u naselju Eli i 534 u Shilo-Shvut Rachel, na Zapadnoj obali.

Ministar odbrane Naftali Bennett, šef liste Yamina (radikalna desnica) na izborima u ponedjeljak, rekao je kako će Izrael tako nastaviti i u budućnosti.

Nepotrebni stanovi zbog glasova

“Nećemo čekati, djelujemo. Nećemo Arapima dati ni centimetra izraelske zemlje, ali zato treba graditi stanove”, izjavio je Bennett, član privremene vlade premijera Benjamina Netanyahua, koji se, uoči izbora, dodvorava desničarskim biračima.

“Ta odluka jača izraelsko prisustvo u Judeji i Samariji, i to nas veseli. U ponedjeljak ćemo glasati i čekat ćemo da izabrana vlada nastavi graditi naselja kao što je to danas slučaj”, kazao je David Elhayani, predsjednik Vijeća Yesha, glavne organizacije koja predstavlja doseljenike na Zapadnoj obali.

U borbi za glasove doseljenika, Bennett i Netanhu guraju Izrael u ulaganja u hiljade nepotrebnih stanova u jevrejskim naseljima, upozorila je izraelska nevladina organizacija protiv naseljavanja Mir sada.

Izvor: Agencije