Izrael odobrava nova naselja u Jerusalemu

U posljednjih nekoliko godina izraelske vlasti su rušile između 40 i 70 palestinskih domova u prosjeku (EPA)

U posljednjih godinu dana, a posebno nakon pobjede republikanskog kandidata Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, zabilježen je značajan skok odobrenih građevinskih dozvola za jevrejska naselja u istočnom Jerusalemu.

Do sada je odobreno 1.506 objekata, dok je 2014. odobreno 775, a prošle godine 395 stambenih jedinica.

U prethodne dvije godine zabilježeno je smanjenje odobrenih planova za istočni Jerusalem, a urbanistički dužnosnici su se žalili da je kancelarija premijera blokirala diplomatski osjetljive planove.

U međuvremenu, jerusalemski Komitet za lokalno planiranje i graditeljstvo će u srijedu odobriti izgradnju 618 stanova u izraelskim naseljima duž zelene linije, navodi list Haaretz.

Rušenje palestinskih domova

Dnevni red sastanka je određen prije nego što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se Izrael osuđuje zbog svoje politike gradnje ilegalnih naselja na palestinskoj teritoriji.

Drugi problem zbog kojih je administracija aktuelnog američkog predsjednika Baracka Obame zabrinuta jeste obim rušenja palestinskih domova u istočnom Jerusalemu.

U posljednjih nekoliko godina izraelske vlasti su rušile između 40 i 70 palestinskih kuća u prosjeku, a 2016. je u Jerusalemu izgrađeno 130 objekata uključujući, po prvi put, one građevine izvan barijere razdvajanja.

Najosjetljivije pitanje predstavlja izgradnja novog naselja Givat Hamatos u južnom Jerusalemu.

Time bi palestinsko selo Beit Safafa bilo u potpunosti okruženo jevrejskim naseljima, zbog čega bi razgraničenje u Jerusalemu bilo znatno teže.

Tenderi za ove projekte su na čekanju već dvije godine. Ukoliko ikada budu objavljeni, to bi predstavljalo jasan signal promjene odnosa između Izraela i SAD-a.

Poruka UN-a

“Svijet je poslao jasnu poruku Izraelu o nelegitimnosti građevinske politike [te zemlje]”, rekao je Aviv Tatarsky, istraživač nevladine organizacije Ir Amim koja prati politiku planiranja u Jerusalemu.

On dodaje da je vrijeme da se Vlada odluči za drugačiju politiku – “unaprijediti Jerusalem kao dom dva naroda i približiti se postizanju dogovora o dva glavna grada u jednom”.

Općina Jerusalem je saopćila da nije došlo do promjena u stavu gradskih vlasti.

Izgradnja u Jerusalemu je neophodna, važna, a nastavit će se u punoj snazi, s ciljem da se omogući mladim ljudima da žive u Jerusalemu, grade svoju budućnost u njemu i ojačaju prijestolnicu Izraela”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije