Oglasi

Izrael odgodio rušenje Khan al-Ahmara

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je kako bi izgon stanovništva i rušenje tog sela moglo predstavljati ratni zločin.
Izraelske snage suzavcem na aktivste kod Khan al-Ahmaraepa

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgodio je rušenje beduinskog sela Khan al-Ahmar na Zapadnoj obali, simbola zajednica suočenih s okupacijom i kolonizacijom u Izraelu.

Izraelska odluka o rušenju sela izazvala je zabrinutost međunarodne javnosti uključujući Ujedinjenih naroda i Evropske unije. Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je kako bi izgon stanovništva i rušenje tog sela moglo predstavljati ratni zločin.

"Namjera nam je dati šansu pregovorima i ponudama koje smo posljednjih dana primili od više strana", stoji u saopštenju koje je u nedjelju objavio njegov ured.

Simbol okupacije i kolonizacije

Improvizirano beduinsko naselje s oko 200 ljudi, koje se nalazi istočno od Jerusalema i smješteno je između dva izraelska naselja, postalo je simbol zajednica suočenih s okupacijom i kolonizacijom.

Izraelske vlasti tvrde da je naselje podignuto potpuno ilegalno te su naredile da se mora isprazniti do 1.  oktobra.

Naredba o napuštanju sela je donijeta nakon dugogodišnje pravne bitke koja je došla i do Vrhovnog suda, nakon neuspjeha pregovora o mogućem preseljenju.

Beduinske zajednice su se smjestile na području istočno od Jerusalema na kojem, kako tvrde nevladina udruženja za ljudska prava, Izrael planira graditi nova naselja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.