Izrael odgodio odluku o širenju teritorija u Jerusalemu

Sporni zakon legalizira velika područja gdje su izgrađena ilegalna naselja na palestinskoj teritoriji (Reuters)

Izrael je odgodio glasanje o novom zakonu kojim se proširuje izraelska teritorija u Jerusalemu, a nakon pritiska Sjedinjenih Američkih Država.

Sporni zakon legalizira velika područja gdje su izgrađena ilegalna naselja na palestinskoj teritoriji, a Washington je izrazio bojazan da će situacija eskalirati, javlja Reuters.

David Bitan, čelnik parlamentarne grupe premijera Benjamina Netanyahua, koji je i predlagač zakona, rekao je kako Sjedinjene Države traže odgodu, jer bi usvajanje zakona onemogućilo planirano oživljavanje mirovnih pregovora.

Američki pritisak

„Postoji američki pritisak koji tvrdi da je ovo aneksija koja može zakomplicirati mirovni proces. Mi ne mislimo da je ovo aneksija, ali trebamo vremena da objasnimo Amerikancima, ako zakon prođe za sedmicu ili mjesec neće biti problema“, rekao je Bitan.

Palestinci su prošle sedmice objavili da bi usvajanje zakona kojim se ilegalna naselja pripajaju izraelskom dijelu Jerusalema značilo kraj mogućnosti za rješenje na bazi egizistencije dvije države te bi povuklo cijeli region u spiralu nasilja.

Izvor: Agencije