Izrael objavio listu organizacija kojima zabranjuje ulazak

Na listi su, između ostalih, i grupe iz Francuske, Čilea i Južnoafričke Republike (EPA)

Izrael je objavio listu od 20 organizacija širom svijeta čijim članovima je zabranjen ulazak u tu zemlju zbog poziva na bojkot Izraela.

Ministar za strateške poslove Izraela Gilad Erdan izjavio je da se na listi zabranjenih organizacija nalaze one koje “konzistentno i neprestano djeluju protiv Izraela, služeći se kampanjom poticanja i laži”.

Objavljena lista dio je napora izraelskih vlasti protiv globalnog pokreta koji poziva na bojkot, deinvestiranje i sankcije protiv Izraela zbog tretmana izraelskih vlasti prema Palestincima.

Nije poznato kako će se zabrana primjenjivati, ali se vjeruje da će se odnositi na hiljade ljudi.

Među organizacijama koje se nalaze na listi zabranjenih je i grupa “Jevrejski glas za mir”, sa sjedištem u SAD-u, koja broji 13.000 članova.

Na listi i grupe iz Francuske, Čilea i JAR-a.

Na listi je i jedna grupa čiji je pokrovitelj lider britanske opozicije Jeremy Corbyn, navode izraelski mediji, a zove se “Kampanja solidarnosti s Palestinom”.

Corbyn je nekada bio predsjedavajući te grupe. 

Izraelska ministarstva strateških i unutrašnjih poslova odlučila su da će oni koji imaju visoke pozicije u bilo kojoj od tih 20 organizacija sa liste biti također u nju uključeni, što znači da bi lideru britanske Laburističke partije moglo biti zabranjeno da uđe u Izrael.

Na listi su, između ostalih, i grupe iz Francuske, Čilea i Južnoafričke Republike.

Izvor: Agencije