Oglasi

Izrael nije dozvolio ulazak u Gazu delegaciji EP-a

Šef delegacije EP-a ocijenio je da je odbijanje pristupa Gazi neprihvatljivo.
EU radi na tome da se u Gazi osigura pristup glavnim potrepštinamaReuters - Ilustracija

Izraelske vlasti nisu dozvolile delegaciji Evropskog parlamenta za odnose s Palestinom ući na područje Pojasa Gaze, navodi se u saopćenju, prenosi WAFA.

U saopćenju se navodi da izraelske vlasti dozvoljavaju ulazak samo profesionalcima koji imaju ulogu humanitarnog karaktera ili diplomatima ovlaštenim od izraelske ili palestinske vlasti.

Petočlana delegacija stigla je u Palestinu u ponedjeljak i danas je imala zakazanu posjetu Gazi s ciljem procjene razaranja koja je počinio Izrael tokom rata 2014. godine te nužne rekonstrukcije, kao i razmatranja brojnih važnih projekata koje finansira Evropska unija.

Šta se tamo krije

"Neprihvatljivo je odbijanje pristupa Evropskog parlamenta Gazi od izraleskih vlasti, kao i njihovo objašnjenje", rekao je šef delegacije Neoklis Sylikiotis, dodajući da je zabrana ulaska u Pojas Gaze sistematska s obzirom na to da je ulaz parlamentarnoj delegaciji zabranjen još od 2011. godine, dodajući da se pitaju šta se to krije od delegacije.

Glavni cilj EU-a na području Gaze jest procjena napora koji su potrebni za rekonstrukciju, a čiji je glavni donator Evropska unija, kao i povećanje zaposlenja i smanjenje siromaštva.

EU radi na tome da se u Gazi osigura pristup glavnim potrepštinama, uključujući pitku vodu, hranu, stanovanje i školovanje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.