Izrael: Netanyahuov najopasniji rival osnovao stranku

Gantz, koji je postao šef vojske 2011, bio je prije toga zapovjednik snaga na sjeveru, na granici sa Sirijom i Libanom (EPA)

Bivši šef izraelskih oružanih snaga i najopasniji rival izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na predstojećim izborima zakazanim za proljeće, Benny Gantz, u četvrtak je formalno osnovao stranku.

Reuters prenosi da su detalji o Gantzovoj Izraelskoj stranci otpora isplivali u medijima prije njenog formalnog osnivanja i donekle pružili uvid u njene ideološke pozicije.

Osim što teži da očuva Izrael kao “jevrejsku i demokratsku državu”, stranka obećava promjene prioriteta u okviru nacionalne sigurnosti i ekonomije, navodi se.

Ratovi u Pojasu Gaze

Rezultati najnovijih anketa predviđaju da će stranka Likud izraelskog premijera Netanyahua odnijeti laku pobjedu na izborima 2019. s približno 30 od 120 mjesta u Knessetu.

Gantz (59) postao je šef vojske 2011, a prije toga je bio zapovjednik snaga na sjeveru, na granici sa Sirijom i Libanom.

Također je bio vojni ataše u Washingtonu, a tokom četvrtog mandata nadgledao je dva rata u Pojasu Gaze, navodi agencija.

Vlada premijera Netanyahua donijela je odluku da 9. aprila budu održani prijevremeni izbori.

Izvor: Agencije