Izrael ne prestaje napadati Gazu svim raspoloživim sredstvima

Tel Aviv – 20:55

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u večerašnjem obraćanju naciji izjavio da će izraelska vojska nastaviti s napadima na Gazu svim raspoloživim sredstvima, prenose agencije.

“Izraelska vojska nastavlja s napadima na Gazu svim raspoloživim sredstvima. Nastavit ćemo s napadima sve dok ne donesemo mir i sigurnost građanima u Izraelu. Naše vojne snage bilježe velike rezultate i do sada smo uništili na desetke tunela koje je Hamas izgradio prethodnih godina, kao i mnoge rakete i tvornice za proizvodnju naoružanja”, rekao je Netanyahu.

Istaknuo je i kako je SAD jasno poručio da je Hamas odgovoran za nepostizanje primirja u Gazi.

“Nemamo ništa protiv stanovnika Gaze i izražavamo žaljenje zbog svakog stradalog stanovnika Gaze, ali mi se borimo protiv terorizma”, poručio je Netanyahu.

Još je dodao kako će “Hamas platiti ogromnu cijenu za stalne napade na Izrael”.


Kairo – 20:40

Palestinsko izaslanstvo je stiglo u Kairu kako bi se pokušalo postići dugotrajno primirje između Izraela i Palestine, no izraelska strana nije poslala nikoga.


Washington – 20:10

Prosvjedi u znak potpore Palestincima u Gazi održani su u subotu u Washingtonu i Parizu, a dan ranije u New Yorku i Budimpešti, dok izraelska ofenziva na tom području traje već četvrti tjedan.

“Izrael je ubojica, Hollande je suučesnik”, uzvikivali su prosvjednici koji su se okupili u južnom dijelu Pariza, a među kojima su bili i članovi Zelenih, francuske komunističke stranke, Nove protukapitalističke stranke i više organizacija koje podupiru Palestince.

Brojni demonstranti okupili su se na ulicama New Yorka [AP]

Predstavnički dom glasao je za podršku, dva dana nakon što je Pentagon najavio isporuke oružja Izraelu i nakon što je brzo propao planirani trodnevni prekid vatre, navodi AP.

Na konferenciji za novinare u petak Obama je ponovio svoju podršku pravu Izraela da se brani, ali je apelirao na veću zaštitu palestinskih civila.

Tad je naveo primjer “Željezne kupole” kao konkretan način pomoći SAD-a, jer “osigurava da Izrael bude u stanju štititi svoje građane”.

Ispostavilo se da je taj sustav pridonio da se obore mnoge rakete, a postotak uspješnosti iznosi 90 posto.

Sustav koristi unapređenu tehnologiju za ulaženje u trag dolazećoj raketi ili granati, nakon čega se procjenjuje ide li prema nekom naseljenom mjestu te se ispaljuju presretači koji će biti detonirani u blizini rakete.

SAD je do sada osigurao više od 700 milijuna dolara da se pokriju troškovi za baterije, presretače, proizvodnju i održavanje, a ukupni troškovi će preći milijardu dolara, nakon što je udvostručen zahtjev Obamine administracije za financiranje “Željezne kupole” za fiskalnu 2015. godinu.


New York – 8:50

Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u New Yorku kako bi izrazili negodovanje protiv izraelskih napada na Gazu.

Okupljeni su nosili palestinske zastave i tražili okončanje nasilja u Gazi te od američke administracije zatražili da prestane sa slanjem oružja Izraelu i davanjem podrške izraelskim vlastima.

Izvor: Al Jazeera i agencije