Izrael napao osam meta Hamasa nakon raketiranja iz Gaze

Izrael, Tenkovi
Tužiteljica je od sudija zatražila da odrede geografski okvir istrage kako bi ona bila nastavljena (EPA)

Izraelska vojska je napala osam meta Hamasa u tri različita vojna postrojenja u Pojasu Gaze rano u četvrtak ujutro, nakon što je raketa ispaljena sa te palestinske teritorije pala u nenaseljeno područje na jugu Izraela, prenose agencije.

Ciljano je vojno postrojenje na sjeveru Pojasa Gaze, baza za obuku i proizvodnju oružja i skladište na jugu te palestinske teritorije, prenose izraelski mediji.

Sirene za raketnu uzbunu oglasile su se kraj granice Pojasa Gaze kasno u srijedu navečer.

 U zvaničnom saopćenju izraelska vojska je okrivila pokret Hamas, koji vlada Gazom, za sve što se događa na toj teritoriji, upozorivši kako će Hamas “snositi posljedice terorističkih akata protiv građana Izraela”.

Vojska je, također, rekla kako je ispaljena raketa presretač iz sistema “Gvozdena kupola”, u pokušaju da se obori palestinska raketa, ali je promašila.

Nenamjerno ispaljivanje rakete

Ranije u srijedu je izraelska vojska napala punkt Hamasa na jugu Gaze, nakon što su baloni sa zapaljivim materijalom pušteni iz Gaze prema Izraelu.

Prošle sedmice je raketa iz Gaze pogodila kuću u gradu Beer Shevi, udaljenom 50 kilometara od granice.

Ta sedmica je bila relativno mirna, a naknadno se ispostavilo da je raketa ispaljena izgleda nenamjerno, zbog kvara prouzrokovanog olujnim vremenom.

U međuvremenu Egipat i Ujedinjeni narodi pokušavaju posredovati dugotrajnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa, navodi agencija AP.

Napetost raste zbog masovnih palestinskih protesta na granici protiv paralizirajuće egipatske i izraelske blokada Gaze.

Izvor: Agencije