Izrael napao bolnicu i osmatračnicu u Siriji

Sirija, Damask, Rakete, Napad, Izrael
Državna televizija je objavila snimke na kojima se vide eksplozije nakon aktiviranja protuzračne odbrane (AP)

Izraelska artiljerija napala je bolnicu i osmatračnicu u južnoj sirijskoj provinciji Kuneitra, nedaleko od granice sa Izraelom, prenijela je danas sirijska državna agencija Sana.

U napadu nije bilo žrtava, jer je bolnica, kako je navedeno, napuštena i jedino je pričinjena materijalna šteta, prenijela je agencija Reuters.

U januaru je izraelska vojska potvrdila da napada iranske vojne mete u Siriji, nakon što je izvela zračni napad tokom dana nedaleko od aerodroma u Damasku.

Mjesecima gađaju iranske snage 

Izraelske zračne snage mjesecima gađaju iranske snage i pripadnike libanskog Hezbollaha u Siriji, upozoravajući da neće tolerisati njihovo stalno vojno prisustvo u toj zemlji.

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah upozorio je Izrael krajem januara da ako nastavi sa napadima u Siriji, loša procjena može cijelu regiju povući u rat.

Izraelce je upozorio i Iran, koji je zaprijetio “čvrstim i odgovarajućim” odgovorom ako nastave napadati ciljeve u Siriji.

Sekretar iranskog Nacionalnog vijeća za sigurnost Ali Samhani tada je izjavio da izraelski napadi krše teritorijalni integritet Sirije i da su “neprihvatljivi”.

Izvor: Agencije