Izrael na pragu novih izbora, Parlament pred raspuštanjem

Benjamin Netanyahu
Izraelski predsjednik odobrio je premijeru dodatno vrijeme za formiranje nove vlade (Reuters)

Izrael je korak bliže novim izborima, nakon što je Parlament u ponedjeljak dao preliminarno odobrenje na zahtjev za raspuštanje, dok su napori aktuelnog premijera Benjamina Netanyahua da formira novu vladu i dalje u “slijepoj ulici”.

Parlament ipak mora pričekati konačno glasanje kako bi bio raspušten i kako bi bio određen datum izbora, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Agencija navodi da glasanje najvjerojatnije neće biti održano prije srijede, kada istječe rok u kojem premijer treba objaviti da vladajućoj koaliciji prestaje mandat.

Posljednji izbori u Izraelu održani su u travnju.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin odobrio je nedavno Netanyahuu dodatno vrijeme za formiranje nove vlade, što je značilo da koalicija treba biti sastavljena do 29. svibnja.

Dodatno vrijeme za sastavljanje vlade

Predsjednik je Netanyahuu dao četiri tjedna za formiranje nove vlade, nakon što su ga, poslije parlamentarnih izbora prošlog mjeseca, zastupnici predložili za premijera.

Prema Temeljnom zakonu Izraela (izraelski Ustav), kandidatu za poziciju premijera daje se rok od 28 dana da formira novu vladu, s tim da predsjednik rok može produžiti za dodatni period ne duži od 14 dana.

Ako Netanyahu uspije u sastavljanju vlade, započet će rekordni peti mandat i nadmašiti Davida Ben-Guriona, utemeljitelja Izraela, prema vremenu provedenom na premijerskom položaju.

Netanyahu je pregovarao s gotovo svim desnim, nacionalističkim i vjerskim strankama koje čine njegovu vladu na odlasku.

Nijedna stranka u Izraelu nikad nije dobila apsolutnu većinu u Knessetu, koji broji 120 mjesta, te su koalicijski pregovori uobičajeni.

Izvor: Agencije