Izrael lobirao da SAD odustane od prodaje aviona F-35 Turskoj

Turska je suspendovana iz programa F-35 u julu ove godine (Arhiva)

Izrael je potajno lobirao kod administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi blokirao Tursku da kupi borbene avione F-35, i time održi vojnu prednost u regiji, objavili su izraelski mediji, prenosi Anadolija.

Izrael je počeo nagovarati Bijelu kuću da izbaci Ankaru iz programa F-35 ubrzo nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odobrio kupovinu raketnog odbrambenog sistema S-400 od Rusije, objavio je u četvrtak izraelski Channel 12.

„Vršen je pritisak na Washington da otkaže prodaju naprednih aviona F-35“, naveo je ovaj medij.

Turska je suspendovana iz programa F-35 u julu ove godine, a američka administracija tvrdi da će ruski S-400 ugroziti sigurnost aviona F-35.

Izrael kupuje najmanje 50 aviona F-35

Turska negira tu tvrdnju, dodajući da je godinama neuspješno pokušavala kupiti raketni odbrambeni sistem Patriot od SAD-a, prije nego što se okrenula S-400.

U posljednje dvije godine, Izrael je počeo kupovati F-35 od SAD-a, što ga je učinilo jedinom zemljom na Bliskom istoku koja posjeduje tu vrstu borbenih aviona.

Izraelska vlada potpisala je sporazume s američkim proizvođačem Lockheed Martin o kupovini najmanje 50 aviona F-35, koristeći američka sredstva pomoći.

Avioni će biti isporučivani u serijama od dvije i tri letjelice do 2024. godine.

Izvor: Agencije