Izrael ljut na predsjednika Čilea zbog posjete džamiji Al Aqsa

U Čileu egzistira najveća palestinska zajednica u svijetu (EPA)

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je ambasadora Čilea u Tel Avivu kako bi ga ukorilo zbog jučerašnje posjete čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere i njegove supruge džamiji Al Aqsa sa palestinskim zvaničnicima, što Tel Aviv vidi kao “kršenje izraelskog suvereniteta”.  

Prema riječima izraelskog ministra vanjskih poslova Israela Katza, čileanski ambasador Rodrigo Fernandez ukoren je zbog ove posjete vrlo osjetljivom svetom mjestu u Jerusalemu “koja se dogodila u suprotnosti s propisima i prethodnim dogovorom”.

U saopćenju se navodi da izraelski ministar vanjskih poslova veoma ozbiljno shvata svaki pokušaj “kršenja izraelskog suvereniteta na Hramskoj gori i kršenje prethodnih dogovora o tome”, stoji u saopćenju.

Čileanski predsjednik je u ponedjeljak započeo svoju posjetu Izraelu i palestinskim teritorijama, a u utorak je obišao kompleks džamije Al Aqsa na Hramskoj gori u pratnji palestinskih zvaničnika, uključujući i ministra za pitanja Jerusalema Fadija al-Hadamija, a njihova zajednička fotografija je objavljena na društvenim medijima.  

Posjete u koordinaciji sa Izraelom

“Slobodu vjeroispovijesti, koju Izrael poštuje više nego iko drugi, treba odvojiti od čuvanja naše suverenosti na Hramskoj gori”, objavio je izraelski ministar vanjskih poslova na svom Twitter nalogu u srijedu.

Posjete stranih ličnosti ovom mjestu uglavnom se odvijaju u koordinaciji sa izraelskim zvaničnicima.

Službeni izvor čileanske delegacije izjavio je da je posjeta bila “privatna”, u kojoj je “formalno, samo delegacija Čilea sudjelovala”.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin primio je u srijedu čileanskog predsjednika u posjetu, a nakon toga ga je primio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Pinera će se danas također sastati i sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu prije odlaska za Japan.   

U Čileu egzistira najveća palestinska zajednica u svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije