Izrael Jordansku dolinu pretvara u nacionalni park

Izraelske vlasti žele anektirati Jordansku dolinu i jevrejska naselja ilegalno izgrađena na palestinskoj zemlji (Reuters)

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su izraelske vlasti poljoprivredno zemljište u Jordanskoj dolini, istočno od okupirane Zapadne obale, pretvorile u nacionalni park u okviru plana aneksije.

Jordanska dolina je dio Zapadne obale koju Izrael smatra od ključne važnosti za vlastitu sigurnost i zato je i ta regija obuhvaćena planom aneksije.

Ilegalno izgrađena naselja Izrael neće isprazniti, već ih želi pripojiti svojoj teritoriji, prenosi Anadolija.

Navedeno je da je zemljište koje su zauzele izraelske vlasti na sjeveru Jordanske doline pripadalo Palestincima koji žive na tom području i da su ga prethodno prisvojili jevrejski doseljenici.

Saopćeno je da su poljoprivredna zemljišta dio izraelskog projekta aneksije nekih dijelova Zapadne obale, posebno Jordanske doline.

Osudili su to što su hektari zemljišta pretvoreni u nacionalni park.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je naglašeno da izraelski projekat aneksije palestinske teritorije nikada nije stao i pozvali su međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelski plan aneksije.

Žele anektirati 30 posto Zapadne obale

Izraelske vlasti žele anektirati Jordansku dolinu i jevrejska naselja koja su ilegalno izgrađena na palestinskoj zemlji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Shodno planu, Izrael želi anektirati 30 posto teritorije Zapadne obale.

Različiti izvore daju različite informacije o tome da li Izrael nakon aneksije namjerava dodijeliti državljanstvo Palestincima koji su nastanjeni na teritoriji koju bi obuhvatila aneksija, ili će, po uzoru na Istočni Jerusalem, ti Palestinci dobiti samo boravišne dozvole.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i izraelski premijer Netanyahu su 28. januara u Bijeloj kući predstavili takozvani Mirovni bliskoistočni plan, kojim se predviđa da ilegalno izgrađena jevrejska naselja na Zapadnoj obali budu priznata kao teritorij Izraela, baš kao i Jordanska dolina.

Na okupiranoj Zapadnoj obali nalazi se više od 250 ilegalnih jevrejskih naselja, u kojima trenutno živi više od 400.000 jevrejskih doseljenika.

Izvor: Agencije