Izrael izvodi sabotaže u Iranu

Pogreb generala Hassana Moqqadama koji je poginuo u eksploziji (EPA)

Izraelska tajna služba Mosad  izazvala je eksploziju skladišta municije nedaleko od Teherana u kojoj je poginulo 17 osoba, objavile su američke sedmične novine Time pozivajući se na izvor u zapadnoobavještajnoj službi.

Kako je naveo taj izvor, planira se još jedna sabotaža kako bi se Iran spriječio u razvijanju nuklearnog programa, navode novine.

„Ne vjerujte Irancima da se radi o nesreći. Još ima metaka u spremniku“, dodao je isti dužnosnik.

U eksploziji u skladištu u selu Bidganeh, 40 kilometar jugozapadno od Teherana, u subotu je poginulo najmanje 17, a ranjena su 23 vojnika, pripadnika Revolucionarne garde.

Iranske rakete 

Među stradalima je bio i general Hassan Moqqadam, koji je u iranskim državnim medijima opisan kao pionir iranskog raketnog programa i komandir Revolucionarne garde zadužen za naoružanje zemlje.

Pogrebu Moqqadama i 16 ostalih pripadnika Revolucionarne garde, koji je organiziran u ponedjeljak,  prisustvovao je i vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei.

“Mučenik Moqqadam je bio glavni arhitekt topničke i raketne moći Revolucionarne garde”, rekao je Hossein Salami, zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde. 

Iran je saopćio da je ova ekspolozija bila nesretni slučaj koji se desio dok su trupe premještale munciju.

Prošle sedmice je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) grupi od 35 zemalja proslijedila satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tvrdnji da je Iran tajno radio na proizvodnji nuklearnog oružja.

U izvještaju su navedene i navodne pripreme za nuklearne testove i razvoj nosača za rakete „Sahab 3“, oružje koje može pogoditi Izrael.

Kako prenose agencije, Čuvari revolucije su odgovorni za balistički program zemlje i raspolažu raketama Shahab dometa 2.000 km. Izvor Timea podsjeća da je Izrael u dometu ovih raketa.

Mogućnost napada

Iranske dnevne novine na engleskom jeziku Tehran Times objavile su u nedjelju niz tekstova u kojima se najavljuje mogućnost vojnog napada na zemlju, upozoravajući na strašne posljedice.

Međutim, Time piše da ako Izrael, u dosluhu s Washingtonom i drugim saveznicima, nastavi nanositi štetu iranskom nuklearnom programu kroz tajne operacije, smanjuje se potreba za otvorenim, riskantnijim potezima poput zračnih napada.

Kompjuterski virus Stuxnet mjesecima je ometao iranske centrifuge, nanoseći golemu štetu ključnom procesu obogaćivanja urana.

Izraelske dnevne novine Yediot Ahronot objavile su članak u kojem se opisuju “iranske misteriozne nesreće”, od eksplozije u raketnoj bazi južno od Teherana u novembru 2007. do eksplozije u raketnom postrojenju Shahab u jugozapadnom Iranu u oktobru 2010. i likvidacije trojice iranskih nuklearnih naučnika. Dvojica su ubijena prošle godine, a treći u julu 2011.

Povodom izvještaja IAEA-a, izraelski premijer Binyamin Netanyahu izjavio je da “međunarodna zajednica mora zustaviti trku Irana za nuklearnim oružjem”, jer bi njen uspjeh doveo u opasnost cijeli svijet.

Na sjednici vlade, Netanyahu je također naglasio da “svaka odgovorna vlada u svijetu mora da izvuče očigledne zaključke iz izveštaja IAEA”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) više puta je osudilo nuklearni i balistički program Irana.

Teheran redovno demantira da razvija nuklearni program u vojne svrhe i ponavlja da je svrha njegovih nuklearnih aktivnosti proizvodnja struje.

Izvor: Agencije