Oglasi

Izrael izveo zračni napad na 25 ciljeva Hamasa

Izraelski avioni bombardirali su Pojas Gaze nakon što su je Hamas navodno ispalio 45 projektila na Izrael.  
Izraelska vojska je za ispaljivanje raketa optužila HamasEPA

Izraelska vojska objavila je u srijedu ujutro da je izvela zračne udare na 25 pozicija palestinske skupine Hamas u Pojasu Gaze nakon što su Palestinci ispalili 45 projektila iz te enklave na Izrael.  

Do najnovije razmjene vatre, koja se zbila pred zoru, dolazi u trenutku kada se računa da je oko 130 Palestinaca ubijeno duž granice u posljednjih mjeseci otkako Palestinci u Pojasu Gaze masovno prosvjeduju. 

Za sada nema izvještaja o ranjenima s bilo koje strane.

Izraelski avioni bombardirali su 25 ciljeva uključujući Hamasove vojne položaje, objavila je izraelska vojska.  

Hamas, skupina koja je na vlasti u Pojasu Gaze, nije preuzela odgovornost za ispaljene projektile.

Vojska optužuje Hamas

Manje skupine, poput skupine Islamski džihad, djeluju djelomice nezavisno o Hamasu i ranije su ispaljivale rakete na Izrael.

Vojska je za ispaljivanje raketa optužila Hamas istaknuvši da je on "odgovoran za sve što se zbiva u Pojasu Gaze te će snositi posljedice za namjerno širenje svog terora prema izraelskim građanima". 

Posljednjih mjeseci Palestinci su preko granice u Pojasu Gaze upućivali zmajeve sa zapaljivim tvarima koje su izazivale požare na izraelskim poljoprivrednim i šumskim površinama.

Oko dva miliona ljudi živi u Gazi, većina njih izbjeglice iz područja koja su sad dio Izraela. Teritorij je pod kontrolom Hamasa već više od desetljeća, a kroz to vrijeme Hamas je vodio tri rata protiv Izraela.  

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.