Izrael izveo zračne udare na Gazu nakon raketnog napada

Izrael i Hamas su vodili tri rata i imali brojne okršaje otkako je Hamas preuzeo vlast nad Pojasom Gaze od rivalskih palestinskih grupa 2007. (EPA)

Izraelska vojska je objavila kako je lansirala zračni napad tokom protekle noći na Pojas Gaze nakon što su palestinski borci ispalili rakete, navodi Al Jazeera English pozivajući se na agencije, te dodala kako nisu prijavljene žrtve niti značajna šteta na bilo kojoj strani.

Vojska navodi kako su palestinski borci ispalili dvije rakete na Izrael kasno u četvrtak. Jedan je projektil presreo izraelski sistem raketne odbrane, dok je drugi pao na otvoreno područje.

„U znak odgovora na dvije rakete ispaljene iz Gaze na Izrael ranije večeras, naše zračne snage su gađale vojne položaje Hamasa u Gazi. Hamas će snositi posljedice za terorističke aktivnosti protiv izraelskih građana“, objavila je vojska Izraela na Twitteru.

Pitanje odgovornosti

Sirene su se čuke u području južnog Izraela koji graniči sa Pojasom Gaze kako bi građani bili upozoreni na dolazeće projektile.

Još niko nije preuzeo odgovornost za raketni napad. Posljednji prijavljeni napad ovog tipa iz Gaze desio se u utorak navečer.

Izrael i Hamas su vodili tri rata i imali brojne okršaje otkako je Hamas preuzeo vlast nad Pojasom Gaze od rivalskih palestinskih grupa 2007. godine.

Izraelske vlasti smatraju Hamas odgovornim za sve napade iz Gaze, teritorije koja je pod opsadom Izraela, uključujući i one za koje odgovornost preuzmu druge oružane grupe i borci iz te oblasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije