Izrael isplatio odštetu za ubijene na turskom brodu

Odnosi Izraela i Turske prekinuti su 2010. godine (AP)

Izrael je isplatio kompletnu kompenzaciju od 20 miliona dolara porodicama žrtava izraelskog napada na tursku humanitarnu flotilu 2010. godine, kada je poginulo deset osoba, prenosi agencija Reuters natpise turskih medija, koji se pozivaju na ministra finansija ove države Nacija Agbala.

Kompenzacija, koja će biti podijeljena porodicama deset žrtava, isplaćena je devet mjeseci nakon što je Izrael, koji se već izvinio zbog upada (što je bio jedan od uvjeta Ankare za ponovno uspostavljanje veza), pristao platiti porodicama ubijenih.

Odnosi Izraela i Turske prekinuti su 2010. godine, kada su turski propalestinski aktivisti ubijeni prilikom upada izraelskih komandosa na flotu koja je pokušala probiti pomorsku blokadu Pojasa Gaze.

Normalizacija odnosa

Vojnici su upali na brod Mavi Marmara, koji je predvodio flotu.

U junu prošle godine dvije države objavile su da će normalizirati odnose, a mnogi navode da je do toga došlo zbog unosnih poslova povezanih sa zemnim plinom ispod Mediterana, kao i obostranih strahova za sigurnost na Bliskom istoku.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je novog ambasadora u Izraelu u novembru prošle godine nakon što je to uradila izraelska strana, te su nekada bliski saveznici ponovo uspostavili diplomatske veze.

Izvor: Agencije