Izrael: I Jevreji pristupaju Arapskoj listi

U Izraelu je blizu 1,5 miliona izraelskih Palestinaca i Arapa, odnosno svaki peti građanin.

Do izbora koji se održavaju 17. marta bili su nevidljivi, ali nakon što je vlast Benjamina Netanyahua odlučila podići izborni prag za ulazak u Parlament, prvi put u historiji sve stranke koje zastupaju arapska prava u toj državi odlučile su da ujedine snage i izađu sa zajedničkom listom.

Avigdor Lieberman, ministar vanjskih poslova, to je doživio kao prijetnju izraelskoj državi. 

Od svog života u Izraelu Arapi su napravili crtić s potpisom Zajedničke liste i krenuli u bitku za Kneset, koji smatraju – diskriminacijskim, ali ipak jedinim mjestom gdje mogu izboriti svoja prava.

Lista je politički izuzetno šarena i čine je arapski nacionalisti, komunisti, islamisti, ali i Jevreji, izvještava iz grada Haife reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

“Mi smo odlučili spojiti sve ono što nas povezuje kao nacionalnu manjinu koja generacijama ispašta zbog rasističke politike izraelske vlasti i suprotstaviti se tome. Među nama su i Jevreji”, kaže Bassel Ghattas, zastupnik Kneseta.

‘Zajedno protiv rasizma u Izraelu’

Nakon što su arapske stranke na prošlim izborima uspjele prijeći izborni prag od dva posto, izraelski parlament je za ove izbore podigao prag na 3,25 posto i zapravo ih prisilio na ujedinjenje.

“To nisu samo ujedinjeni Arapi, to su demokratske snage i nacionalni patrioti koji se zajedno bore protiv rasizma u Izraelu“, tvrdi Reem Hazzan iz Zajedničke liste.

Uri Welthmann je profesor matematike i jedan od Jevreja koji će glasati za Zajedničku listu i arapska prava.

“Naša borba ovdje je za ravnopravnost Jevreja i Arapa, za mir, kraj okupacije i pravo na samostalnost Palestine. To je borba u kojoj treba sudjelovati svako ko ima demokratsku svijest – i među Arapima i među Jevrejima.”

Ključna izlaznost birača

Ključna za uspjeh Zajedničke liste bit će izlaznost birača koja je niska već godinama, ali na ovim izborima očekuje se prilična izlaznost.

„Procjenjuje se da će 65 posto glasača glasati na predstojećim izborima“, kaže Amed Sa'abna iz Arapskog centra za društvena istraživanja.

Ankete pokazuju da bi zajednička lista mogla osvojiti 13-15 mjesta, čime bi Arapi postali treća snaga u izraelskom parlamentu.

Koja će biti njihova uloga u formiranju nove vlasti zavisi i od toga kako će glasati Jevreji. Ne osvoji li blok premijera Benjamina Netanyahua potrebno 61 mjesto, upravo bi Arapi bi mogli postati ključni za njegovo rušenje.

Izvor: Al Jazeera