Izrael i Hamas žele vratiti mir u Pojas Gaze

Izrael i Hamas složili su se da će vratiti mir u Pojas Gaze, izjavio je u subotu glasnogovornik grupe Hamas, nakon što su u petak u najnovijoj eskalaciji sukoba ubijeni četvorica Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

“Uz napore Egipta i Ujedinjenih naroda dogovoreno je da vratimo razdoblje mira između Izraela i palestinskih frakcija”, rekao je Reutersu glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum.

Izraelske vlasti nisu odmah komentirale tu izjavu, no glasnogovornica vojske rekla je da, koliko je poznato, u ranim subotnjim satima u Pojasu Gaze nije bilo vojnih aktivnosti, dok palestinski stanovnici kažu da je to područje mirno.

Izraelska vojska i ured premijera Benjamina Netanyahua odbili su potvrditi da je postignuto primirje, prenosi Hina.

“Sve što možemo reći jest da nije bilo incidenata ili izraelskih napada u Pojasu Gaze od zadnjeg vala zračnih udara u petak navečer”, rekao je vojni glasnogovornik za agenciju France Presse.

‘Rub rata’

Ujedinjeni narodi pozvali su sve strane da se “vrate s ruba rata” nakon mjeseci rastućih napetosti.

Izrael je pokrenuo napade nakon ubistva vojnika kod granice u južnoj Gazi. To je prvi Izraelac ubijen od početka protesta u Gazi protiv izraelske blokade 30. marta.

Od 30. marta Palestinci redovno protestiraju u pograničnom području protiv izraelske blokade. Dosad je izraelska vojska ubila najmanje 149 Palestinaca i ranila više od 4.000.

Izraelski vojnik teško je ranjen u petak od palestinske vatre tokom operacije blizu Pojasa Gaze te je kasnije podlegao ozljedama.

Izraelska vojska saopćila je da je na izraelske vojnike zapucala “grupa terorista te da je vojska uzvratila nizom zračnih napada na palestinsku enklavu”.

Palestinski izvori objavili su da je izraelska vojska ubila četvoricu Palestinaca, uključujući trojicu boraca pokreta Hamas.

Izvor: Al Jazeera i agencije